Balears 30/09/2014

El Govern Bauzá es conforma a continuar sent la comunitat amb menys inversió de l'Estat

Puja un 84,3% la inversió de Madrid a Balears, però les Illes continuaran estant a la coa de totes les autonomies espanyoles

2 min

De 74,3 milions d'euros d'inversió a 138,4. Una pujada del 86,3% en la inversió estatal en un sol any. Certament, si ens quedam amb aquesta informació, no pot sinó coincidir amb la satisfacció, propera a l'eufòria, del Govern de José Ramón Bauzá. Per l'Executiu, la dada no pot ser més bona. La realitat, però, és que convé mirar quin és el punt de partida per saber si Balears continua sent una comunitat mal finançada i maltractada, o si realment ha canviat alguna cosa.

No hi ha indicador més fiable que el que resulta de dividir la inversió entre el nombre d'habitants. Fent aquest senzill càlcul, resulta que cada illenc rebrà 124 euros de les inversions estatals. Una vegada més, és la pitjor xifra de totes les comunitats autònomes de l'Estat. Així, les illes són com el pitjor qualificat d'una prova d'atletisme, que es conhorta d'haver millorat el seu temps personal. Canàries, amb 127 euros per càpita, és la segona comunitat més marginada en les inversions de l'Estat, seguida de Catalunya, a la qual el govern central destinarà en forma d'inversions 145 euros per cada ciutadà.

En canvi, les més afavorides són Castella i Lleó, amb 699 euros per habitant, i Galícia, amb 504 euros per habitant, que multipliquen per cinc i per quatre la inversió prevista a les Illes. Una vegada més, les estadístiques es poden fer servir de moltes maneres. Mentre que la mitjana de creixement de la inversió de l'Estat és del 8,4%, a Balears puja 10 vegades més. Però aquest increment no significa cap canvi de tendència, sinó que les coses continuen igual, només que el càstig de Madrid ara és una miqueta menor.

La veritat és que la història autonòmica és tossuda. Balears va ser considerada per l'Estat com una comunitat 'rica' durant els primers anys de model autonòmic. Llavors, ja era una mitja mentida, perquè es dividia la renda total de la Comunitat entre un nombre d'habitants baix respecte d'altres i les grans fortunes influenciaven més en una mitjana gens significativa. Amb aquest argument, es va decidir castigar Balears. Ni el PSOE ni el PP han estat mai sensibles a la necessitat de finançar millor i d'invertir més en Balears, una comunitat amb una balança molt avantatjosa per a l'Estat.

Amb el temps, Balears ha perdut l'hegemonia en el rànquing del PIB per càpita, però això tampoc ha estat un argument suficient perquè l'Estat consideri necessari invertir més en les Illes. Els governs d'un i altre color tampoc han estat capaços de convèncer-lo.

stats