Batles del PP comencen a reclamar "seny"
Els primers edils de Pollença, Selva, sa Pobla i Alaró apel·len al diàleg
Inca / Manacor.Els batles populars han començat a experimentar en primera persona la pressió exercida per molts ciutadans dels seus respectius pobles que els demanen "intercedir" davant el Govern balear perquè s'assegui a negociar i s'aturi aquest conflicte que manté bona part dels centres de les Balears sense activitat docent.
Diàleg i seny són les paraules més repetides per batles com el de Pollença, Selva i el d'Alaró, tots del PP.
Clam a sa Pobla
Més de 400 persones, entre famílies i professors de sa Pobla i de Pollença, es concentraren ahir migdia a la plaça Major poblera, davant l'Ajuntament, per donar suport a la vaga i demanar al consistori que s'erigeixi com a interlocutor entre la comunitat educativa i la Conselleria d'Educació. Davant les peticions dels ciutadans concentrats, el batle, Biel Serra (PP), va sortir a parlar amb els representants de les associacions de pares i mares i, tot seguit, agafà el megàfon i es comprometé a traslladar les queixes de la comunitat educativa, tot afirmant que "és necessari obrir canals de comunicació".
Durant el matí, desenes de persones havien registrat instàncies a l'Ajuntament per demanar al batle que faci d'intermediari entre la comunitat educativa i la Conselleria d'Educació. A la façana de l'Ajuntament, governat amb majoria absoluta pel PP, s'hi penjà també una bandera verda, símbol de les reivindicacions del sector educatiu.
Els batles demanen diàleg
Després d'aquest gest de Serra, ahir altres batles populars de la Part Forana consultats per l'ARA Balears també demanaren un acostament de posicions entre la comunitat educativa i el Govern.
Bartomeu Cifre, primer edil de Pollença, demanà consens amb els pedagogs i els responsables educatius i que aquesta vaga no es converteixi en "un torcebraç interminable". En la mateixa línia, Joan Rotger, batle de Selva i vicepresident del Consell de Mallorca, apel·là al diàleg. També ho féu Joan Simonet, batle d'Alaró, qui apuntà que "allò ideal seria que s'arribàs a acords". Simonet va incidir també en el fet que la protesta és transversal, ja que al poble hi llueixen camisetes de color verd pares i mares de tots els colors polítics.
El batle d'Inca, Rafel Torres, qui ja s'havia pronunciat a favor del diàleg, insistí en la seva defensa del TIL i destacà la necessitat que els ajuntaments adoptin el paper d'interlocutors. Qui s'allunyà d'aquesta línia, però, fou la batlessa d'Alcúdia. Coloma Terrassa digué que respecta la vaga, però que l'Ajuntament no hi té res a fer, perquè no en té les competències.
Des de Montuïri, Jaume Bauçà es mostrà "disgustat perquè els alumnes no haurien de veure's involucrats en la protesta que encapçalen els docents i els pares". Segons el batle, "és evident que hi ha malestar i polèmica, però seria desitjable que les parts es posassin d'acord, tot i que ara la protesta és més política que una altra cosa".
A les comarques del Llevant i del Migjorn només el batle de Felanitx, Gabriel Tauler, s'ha mostrat públicament partidari del diàleg entre la comunitat docent i la Conselleria d'Educació. La resta de batles i batlesses del PP que han volgut fer declaracions sobre el tema han matisat molt les seves paraules. És el cas de Guillem Sagreras, batle pel PP a Campos, que assegura que manté contactes amb pares, mestres i amb el Govern. "Si el TIL té aspectes a millorar, s'han de mostrar dialogants i en cap cas aturar les classes", afirma, i remarca que "si les discrepàncies només són pel calendari d'implantació, la vaga no es justifica". Per això demana "que s'aturi la vaga i que el Govern i els mestres hi posin bona voluntat perquè puguin començar les classes".
Des de ses Salines, la batlessa pel PP, Maria Bonet, explica que "hi ha pares que estan a favor de la vaga i pares que no, però només se senten els partidaris de les reivindicacions dels mestres". Segons Bonet, "la vaga no és la millor manera de fer les coses, perquè són els alumnes els que ho pagaran". Així mateix criticà el fet que "les protestes han començat amb el curs quan els mestres han tingut tot l'estiu per fer renou i mobilitzar-se per obtenir el diàleg que demanen".
A Mancor, dimarts el PSM-IniciativaVerds presentà una moció de suport als docents en un ple extraordinari. El PP en bloc hi votà en contra. El batle, Joan Antoni Ripoll (PP), utilitzà els arguments "oficials", però els altres regidors populars no s'hi pronunciaren. Aquest estiu, a l'hora de votar la moció contra el TIL, dos regidors del PP s'havien abstingut i així permeteren que s'aprovàs. Dos dies després, el PP convocà els batles de la Part Forana en una reunió a Ciutat.