LA CIÈNCIA, SOTA EL MICROSCOPI
Portada 18/11/2016

Carlos Segovia: "La major font d’ingressos de l’IdISPa serà del Carlos III"

Responsable d’acreditació d’instituts de recerca sanitària de l’Institut Carlos III (ISCIII)

Montse Terrasa
3 min
Carlos Segovia: “La major font d’ingressos de l’IdISPa serà del Carlos III”

PalmaCarlos Segovia va participar la setmana passada en unes jornades organitzades per l’IdISPa, l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma, organisme que ara, amb la creació de la facultat de Medicina a la UIB, podria optar a un major reconeixement i a més fons econòmics per investigar. I tot això passa per les mans de Segovia i pel departament d’Acreditació del Institut Carlos III (ISCIII), que depèn del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

Un dels arguments a favor d’implantar Medicina a les Balears és que ajudarà a millorar la investigació. Realment serà un gran canvi?

El Real Decret sobre acreditació d’instituts de recerca sanitària exigeix que l’Idispa estigui centrat en un hospital docent, i això implica que tingui l’ensenyament de Medicina. S’entén que té un sentit funcional, perquè un hospital que sigui docent i que estigui associat a una facultat de Medicina té els elements més importants per poder fer una bona investigació en salut. Té la facultat, té alumnes que s’han de formar i que també poden accedir a la investigació durant la seva formació o després -i per tant, funcionalment, és molt positiu que hi hagi una facultat de Medicina al darrere. La investigació també es una obligació de la universitat. Són coses que es reforcen: l’institut, la facultat i l’hospital.

En quin punt es troba l’acreditació de l’IdISPa per part del Carlos III?

Vam venir fa un parell d’anys, ja havíem parlat de l’IdISPa i vam detectar el problema de la manca de facultat... Estam esperant que surti una nova guia de l’ISCIII, i aquí s’hauran d’autoavaluar per saber si arriben als nivells mínims d’acreditació i l’hauran de demanar.

Quin tipus de col·laboració hi ha actualment entre el Carlos III i les Balears?

La relació fonamental és que l’Arxipèlag acudia a fons de l’Institut Carlos III. Això pot haver ocorregut de dues maneres, a través d’investigadores solitaris o en grups. Això continuarà igual, ara amb l’acreditació de l’Idispa, tindran la capacitat d’organitzar-se molt millor i augmentarà la seva capacitat de captar fons i d’obtenir bons resultats d’investigació. Precisament perquè l’ISCIII els ofereix bona organització i una estratègia comuna, en lloc d’anar cadascun pel seu compte.

La major font d’ingressos de l’IdISPa?

Jo entenc que serà el Carlos III, igual que a la resta d’Espanya. La major part de la investigació es finança amb fons que gestiona l’ISCIII.

En quins camps tenim bon nivell?

Per la informació que m’ha arribat, perquè no és la meva especialitat, aquí són bons en Atenció Primària.

I en la resta de comunitats?

Crec que som competitius en bastants camps, em costaria destacar-ne un. Probablement en certes tecnologies destinades a la gent gran, però també ho som en neurodegeneració, en malalties infeccioses, en cardiovascular...

I hi ha qualque camp en què s’hagi d’avançar?

Clarament, l’envelliment és un camp. I probablement estarà relacionat amb demències, amb l’Alzhèimer, però no és l’única cosa. El que determina més els camps d’investigació són les directrius que es prenen a Europa. I ja hi ha definides directrius relacionades amb les malalties neurodegeneratives, la resistència microbiana, la dieta i la salut, que seran una prioritat.

Sense pressupostos no hi ha investigació. Teniu idea dels recursos de què disposaran per al 2017?

No exactament, però es podrà mantenir el nivell de l’any anterior, que no està malament (l’ISCIII ha rebut del Govern central 160 milions d’euros durant 2016).

stats