Educació envia els inspectors a aixecar acta sobre símbols
Inspecció Educativa dóna ordres d’identificar elements en les visites als centres sense cap denúncia prèvia
PalmaLa Conselleria d’Educació ha donat instruccions aquesta setmana al cos d’inspectors perquè es desplacin als centres educatius per aixecar acta de si hi ha cap element als edificis públics que pugui suposar un incompliment de la Llei de símbols. Els funcionaris han d’aixecar acta obligatòriament, sense haver rebut abans denúncia prèvia.
Els inspectors foren reunits a principis de setmana per rebre les noves instruccions de part del cap d’Inspecció Educativa, Francisco García Moles. Els treballadors haurien rebut una acta tipus en què han de reflectir després de les visites als centres educatius si s’hi observa, o no, un ús no permès per la Llei, que entrà en vigor el 20 de gener.
La sensació, segons fonts d’aquest col·lectiu, és que ha començat una campanya per utilitzar els inspectors per fer la “feina bruta”. Els professionals tenen molta feina i aquestes qüestions els fan “perdre molt de temps”.
Aixecar acta escrita als centres no és l’única ordre que han rebut els inspectors aquesta setmana, ja que també se’ls ha demanat que mirin les pàgines web dels centres educatius, suposadament per vigilar si estan adherits a la campanya d’enllaçats. Els motius d’aquesta tasca no estan clars, segons aquestes fonts, més enllà d’identificar “sensibilitats”, perquè no tenen clar que la llei tingui competència sobre les pàgines web.
En qualsevol cas, la llei parla de la regulació de l’ús dels símbols institucionals de les Illes Balears i de quins símbols “es poden utilitzar o col·locar en els immobles o mobles afectes a serveis públics de la comunitat autònoma de les Illes Balears”, però en cap cas no fa referència explícita a pàgines web.
Anònims
Més enllà d’aquestes noves instruccions, el Departament d’Inspecció Educativa ha rebut també aquests dies un “feix”de denúncies relacionades, la majoria, amb suposats incompliments de la Llei de símbols a escoles i instituts.
Les denúncies, amb fotografies incorporades, no vénen signades per ningú, per la qual cosa alguns inspectors en qüestionen la validesa i l’origen. Adverteixen, a més, que no tenen cap eina per saber si les fotografies són actuals o corresponen a abans de l’entrada en vigor de la norma que aprovà el Partit Popular per prohibir els llaços a les escoles i edificis públics, de manera que el temps que s’ha de destinar a aclarir aquests qüestion és a costa d’altres actuacions.
La situació al departament és ara mateix “molt dura” i la tensió és màxima. Els inspectors estan obligats a mirar totes les denúncies que els arriben i a complir les instruccions que reben del seu superior, ja que és una institució jeràrquica.
Control
La situació que s’ha generat entorn d’aquest col·lectiu és especialment complicada aquest curs. El seu màxim responsable, Antonio González, va dimitir el mes d’octubre passat, tot i que Educació intentà amagar la decisió durant una setmana. A més, l’any passat la Conselleria d’Educació va decidir rescindir el contracte a 17 inspectors que no tenien la plaça fixa, “en clara represàlia per no haver volgut retirar símbols i altres ordres similars”, segons una font de la Conselleria. El concurs de mèrits posterior fou igualment qüestionat per l’Associació Nacional d’Inspectors, que deixaven entendre que els interins eren més “controlables”.