Educació s’asseu amb els sindicats Sense abordar el principal motiu de la vaga
La Mesa es tornarà a reunir dimecres per continuar negociant el pacte d’estabilitat d’interins
PalmaDivideix i venceràs. El Govern pretén fer drecera i fer una rentada d’imatge al final del curs més convuls que es recorda. La Conselleria d’Educació convocà el mateix dia que Jaume Sastre abandonava la vaga de fam els sindicats per asseure’s en la Mesa Sectorial d’Educació. La negociació es reprèn, però només amb una part i sense abordar el principal motiu de la convocatòria de la vaga indefinida i motor del conflicte enquistat: el TIL. A l’ordre del dia, tres punts: el pacte d’estabilitat per a interins, l’obertura d’un calendari de negociacions de les condicions sociolaborals i el pla de formació dels docents per impartir el TIL i que ahir es decidí abordar d’una manera “general” i no només pel que fa als docents que han d’impartir assignatures en anglès, a petició dels sindicats.
Camps i Bauzá ja han reiterat diverses vegades que l’Assemblea de Docents no és un interlocutor vàlid. I per això, tot i que el TIL ja no es discuteix ni en mesa sectorial ni en cap altre fòrum des del mes d’octubre passat, Educació va incloure ahir les altres reivindicacions de la vaga indefinida relatives als aspectes laborals per encetar un calendari de negociació amb els sindicats.
Al final de la reunió, de quatre hores i sense acord global concret, la consellera informà que “s’ha acordat la celebració de meses tècniques per, entre altres temes, negociar la millora de les condicions sociolaborals”. A la sortida, el secretari general de l’STEI, Biel Caldentey, ja advertia que el sindicat “exigeix que si es tracten punts de la plataforma reivindicativa de la vaga indefinida, s’han de convocar els comitès de vaga”. Tanmateix, Camps descartava posteriorment que es reconegui cap altre fòrum per negociar que no sigui en el marc de la Mesa Sectorial, per la qual cosa excloïa de facto la presència de l’Assemblea de Docents, que no té entitat jurídica per ser-hi, i remarcava que són els sindicats els “legítims representants democràtics dels docents”, cosa que també recordà Caldentey.
Sobre aquesta recuperació de drets laborals i salarials que quedaren suspesos el 2012, els sindicats volen el compromís del Govern que hi hagi partides pressupostàries assignades en els comptes de 2015 .
“Sempre hem estat oberts per asseure’ns a negociar”, tornà a remarcar ahir Camps, qui va presidir de nou la Mesa després de vuit mesos, “perquè és final de curs i he trobat que era adient”. En tot moment destacà la cordialitat amb què s’havia desenvolupat la reunió i la voluntat de diàleg. Els sindicats STEI, CCOO i UGT es mostraren cauts i a l’expectativa de l’evolució dels esdeveniments; “fets i no només paraules”, com destacava la representant de FETE-UGT. Només el president d’ANPE, Antoni Martorell, va agrair la “voluntat negociadora i de diàleg” de la Conselleria d’Educació.
Dilluns, Educació farà arribar als sindicats una nova proposta de pacte d’estabilitat d’interins que serà tractada a la Mesa que s’ha convocat per dimecres. Els agents socials esperen que s’hi incloguin les seves reivindicacions, com ara l’ampliació de 1.250 places a 1.500 i la voluntarietat de places TIL “sense cap altre requisit que un compromís de formació entre el docent i la Conselleria”, com explicava Toni Baos (CCOO).