CIÈNCIA

L’IdISBa acosta la seva recerca a la societat

26 grups d’investigació d’aquest institut exposen els seus avanços al Centre de Cultura Sa Nostra

La mostra és d’accés gratuït i estarà oberta fins al pròxim 9 de març al Centre de Cultura de Sa Nostra de Palma. / E. CULAT
E. Culat
24/02/2017
3 min

La noves teràpies contra el càncer del Grup de Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica; les tècniques en espectrometria de masses i imatge per conèixer patologies, a càrrec del Grup de Lípids de Patologia Humana; les cardiopaties congènites i els factors dietètics que alteren la genètica i l’epigenètica, a càrrec del Grup de Genòmica de la Salut; els biomarcadors associats a la fisiopatologia de l’envelliment, a càrrec del Grup de Neurofarmacologia; la genètica per combatre la discapacitat associada a l’ictus; el projecte de “barri saludable” que ens proposa el Grup de Fisiopatologia Cardiovascular i Epidemiologia Nutricional o la recerca en pedres del ronyó i les alteracions que produeixen, a càrrec del Grup de Litiasi Renal.

Fins a 26 grups de recerca de l’Institut d’Investigació Sanitària de Balears (IdISBa) mostren aquests dies la seva feina, els avanços i les darreres novetats en les seves distintes línies d’investigació, mitjançant l’exposició científica Investigació Biosanitària a les Illes Balears, que es pot visitar a l’espai multifuncional del Centre de Cultura Sa Nostra, al carrer de la Concepció de Palma. L’IdISBa, amb seu principal a l’Hospital Universitari Son Espases, és una institució multidisciplinària creada el 2013 i destinada a fomentar i desenvolupar la recerca d’excel·lència en ciències de la salut i la biomedicina a l’àmbit de Balears. Miquel Fiol, director científic de l’IdISBa, explica que l’objectiu principal de l’exposició és donar a conèixer al públic la recerca que es fa en aquest institut “per tal que la societat s’adoni de la importància que té una recerca que persegueix, com a darrer fi, millorar la salut de la població i perquè, al mateix temps, la societat exigeixi que es faci una recerca d’excel·lència”.

600 professionals

A l’IdISBa hi ha actualment 54 grups que sumen en total 600 professionals que fan investigació en major o menor grau. Fiol argumenta que per fer l’exposició s’han escollit 26 pòsters corresponents a l’activitat de 26 grups, però encara hi ha moltes més línies d’investigació (resistència als antibiòtics, mort sobtada, etc.). A l’exposició, però, estan representats tots els grups que l’IdISBa considera “emergents” i que han obtingut una beca competitiva a l’àmbit estatal amb el suport de l’Instituto de Salud Carlos III, que periòdicament convoca ajudes per a investigació biosanitària. Aquesta entitat exigeix que la investigació sigui coneguda per la població i tingui un grau de satisfacció important.

A l’exposició trobarem respostes, per exemple, a preguntes com si el nostre barri és o no saludable, què és un biobanc, per a què serveix la genòmica de la salut, quines són les activitats preventives contra el càncer i en general en la promoció de salut, quina és la recerca que s’està fent en malalties respiratòries o com s’interpreten les imatges (dermatologia, oftalmologia, etc.) per crear sistemes d’ajuda diagnòstica. Darrere de cada pregunta hi ha un grup de recerca liderat, entre d’altres, per investigadors com Dora Romaguera, Rafael Ramos, Jaume Sauleda, Damià Heine-Suñer, Joan Llobera i Joan Torrens. A més dels pòsters, l’exposició inclou un audiovisual explicatiu sobre l’activitat investigadora de l’IdISBa elaborat per Javier Pierola, tècnic de la Plataforma de Microscòpia. La mostra és d’accés gratuït i estarà oberta fins al pròxim 9 de març.

stats