L’home del be, el ciutadellenc més envejat
Enguany serà Pere Pons, un jove de 26 anys que des del mes de març ja es prepara
CiutadellaL’expressió ‘Se veu, se sent, Sant Joan està present’ pren cada vegada més força. Amb l’entrada del juny, els dies que falten per a l’arribada de les festes a Ciutadella són més que comptats. De fet, tot just manquen tres setmanes exactes perquè el tambor i el flabiol sonin per primer pic, fet que marcarà l’inici oficial de les festes, el Diumenge del Be.
Al lloc de Torretrencadeta, al sud del terme municipal, ja ho ben saben. “Aquí fa temps que Sant Joan ha començat”, diu Miquel Bosch, l’amo d’aquesta finca, i que aquest bienni ocupa el càrrec de caixer pagès de Migjorn a la junta de caixers. Ell ha estat l’encarregat de triar enguany qui serà l’home del be, i serà el seu gendre, Pere Pons Serra, de 26 anys, pagès del lloc de La Trinitat. Qui l’ajudarà en les funcions de descarregador de l’animal serà Sisco Bosch, germà del caixer pagès.
Pere Pons es convertirà en el primer protagonista d’enguany. Com mana la tradició, recorrerà Ciutadella descalç, vestit amb una pell de be i carregant un anyell a les espatlles, representant sant Joan Baptista.
Des de principis de març ja entrena un parell de vegades a la setmana i ha començat a practicar a caminar descalç i a portar un be. “No és dur, però com que a més ho fas amb ganes i il·lusió, t’empeny amb més força”, explica. Miquel Bosch afegeix que “el sentiment santjoaner traspassa la son i et dóna força quan no en tens. És una força innata que floreix per Sant Joan”.
És la força que també mou tota la família a enllestir els preparatius per tenir-ho tot a punt per a l’arribada del gran dia, el diumenge 22. La madona, Coloma Maria Marquès, ja té fets els flocs que lluirà l’animal, i també fa mesos que la família va emblanquinant les cases del lloc. A Torretrencadeta fa setmanes que reben les visites dels alumnes de les escoletes de Ciutadella, per veure el be.
De fet, l’elecció de l’animal serà una de les darreres qüestions que es decidirà. Ja tenen triats set anyells, d’entre els 60 nascuts al lloc el mes de novembre passat, i un d’ells serà finalment l’escollit. El caixer pagès explica que es valora que “tingui una llana llarga, i que damunt de l’esquena marqui una clenxa. Les orelles han d’estar lleugerament inclinades cap avall, la coa també ha de ser llarga i tenir unes bones banyes, i per descomptat, que estigui ben blanc”. L’animal que carregarà Pere Pons pesa uns 40 quilos.
Però poc s’ho pensava Pere que un dia es convertiria en l’home del be. “Mai havia pensat que podria ser jo, però quan vaig saber que el meu sogre seria el caixer pagès d’aquest bienni, ja vaig veure que tenia alguna possibilitat”. I així ha estat. Ja ha participat durant 12 anys a la Qualcada, però enguany serà un dels ciutadellencs més envejats, perquè es convertirà en el centre de totes les mirades, mentre passegi l’animal pels carrers de la ciutat durant pràcticament quinze hores.