FESTES DE SANT JOAN

L'home del be, tret de sortida de la festa gran

Llorenç Bosch, pagès a Son Arret de Ferreries, serà enguany l'encarregat de dur l'animal

Maria Solá
15/06/2013
3 min

CiutadellaCom cada any, els Bosch Moll celebraven el dia de Nadal en família: un bon dinar sobre la taula, converses, somriures i jocs amb els més petits. Eren els de sempre, els de casa, fins que l'esperit de Sant Joan Baptista, patró de Ciutadella, va entrar sigil·losament. Ho va fer de la mà del primogènit, Pau Bosch, que com a caixer pagès de Migjorn del bienni 2012-2013 era el responsable de designar enguany l'home del be de les festes de Sant Joan. L'amo del Lloc Nou va pensar que el seu germà Llorenç en seria un bon candidat i va escollir dia 25 de desembre per proposar-li-ho. El jove de 33 anys, que treballa com a pagès a Son Arret de Ferreries des de fa deu anys, no ho va dubtar ni un moment.

"Per mi, és un orgull i un honor, no tothom té aquesta oportunitat", explica Llorenç amb emoció continguda. En només unes hores, carregarà el be a les espatles i es convertirà en l'ànima de la festa santjoanera.

La vetla del be

Anit, el poble sencer vetlarà l'anyell a la casa familiar, ubicada al carrer de Son Salomó. El be, ja net i aclarit, veurà desfilar centenars de persones des de dalt d'una petita tarima. Tothom el podrà contemplar, però en cap cas no el podran tocar. "Després de la feina que hem dut a terme perquè l'animal llueixi, no es pot embrutar fins demà", indica Pau Bosch.

La vetla finalitzarà de matinada, tot i que Llorenç Bosch anirà a descansar d'hora. L'endemà l'espera una jornada dura, però molt satisfactòria. Prop de les sis del matí començaran els preparatius a casa dels Bosch Moll. Les dones cosiran els tradicionals flocs a l'animal mentre la dona del caixer pagès, Pili Marquès, vestirà l'home del be amb les pells treballades per l'assaonador Miquel Salord i cosides per ella mateixa amb l'ajuda de familiars i amigues.

Un jornal llarg

Cap a les 7.30 hores, la família rebrà el caixer casat, Joan Florit Vinent; el caixer fadrí, Marc Casasnovas Llufriu; el caixer pagès de Tramuntana, Pau Bosch Salord, i el flabioler, Sebastià Salort. Aquest darrer serà l'encarregat de pintar les creus vermelles de Sant Joan al front, als braços i als peus de l'home del be, segons marca la tradició.

La comitiva sortirà del carrer de Son Salomó per anar a cercar el caixer capellà, Francesc Cardona, a la plaça del Born. Serà llavors quan Llorenç carregarà el be sobre les espatles per primera vegada, sempre acompanyat pel seu germà petit, Fernando, que durà a terme les feines de descarregador. Precisament, aquest primer trajecte d'un quilòmetre des de la casa familiar fins al centre de Ciutadella, serà un dels més llargs de la jornada, assenyala Pau Bosch, que té experiència portant l' Angus Dei .

Tot i que ja fa quinze anys des que l'amo del Lloc Nou va ser l'home del be, ho recorda com si fos ahir. "En un primer moment, vaig passar molts nervis, però una vegada surts al carrer tot comença a anar rodat. A més, la gent que t'envolta et motiva moltíssim", subratlla el caixer pagès de Migjorn.

L'esperat primer toc de flabiol sonarà a les 9 en punt a casa del caixer senyor, Simón de Olivar Vivó. Pocs minuts després, l'home del be iniciarà la ruta acompanyat pels membres de la junta de caixers. Amb els peus descalços, carregant un be d'uns 40 quilos, vestint pells de llana i envoltat de centenars de persones impacients per tocar l'animal, Llorenç Bosch recorrerà durant 15 hores els carrers del seu poble sense deixar de pensar en cap moment que, enguany, és el ciutadellenc més afortunat.

La comitiva té previst realitzar 102 aturades a les posades dels cavallers que formen la qualcada que han demanat rebre el be a casa seva. Seran visites curtes, de menys de cinc minuts, però que permetran a Llorenç descarregar l'anyell i agafar forces per continuar. En haver fet totes les visites, després de la beguda a cal caixer casat, ja només quedarà acomiadar-se.

stats