COMMEMORACIÓ

Ramon Llull es podria convertir en sant l’any 2016

El Bisbat anima els ajuntaments a participar en el 700è aniversari

Margalida Bonnín
22/06/2014
3 min

AlgaidaEl santuari de Cura fou el lloc escollit ahir pel Bisbat de Mallorca per presentar els preparatius de la celebració del 700è aniversari de la mort del beat Ramon Llull. Mossèn Gabriel Ramis aprofità l’acte per comunicar l’estat de la seva causa de canonització, de la qual és el postulador. Tot i que el prevere va ser caut i no va donar res per segur, afirmà que hi ha moltes possibilitats que a finals de l’any 2016 el beat pugui ser declarat sant.

Els tràmits necessaris són a punt de finalitzar i després la decisió estarà en mans de la Santa Seu. Actualment, Ramis està en procés d’enllestir la positio, és a dir, l’elaboració de tota la documentació que demostra les virtuts del beat. La passa següent serà la seva presentació a la Congregació per a les Causes dels Sants -una junta d’autoritats eclesiàstiques-, perquè es pugui procedir a aprovar la canonització. Una de les claus que ha permès arribar a aquest punt ha estat fer front a les acusacions d’heterodòxia que pesaven sobre Ramon Llull, com una “espasa de Dàmocles”, en paraules de Ramis. La recopilació de documentació ha servit per demostrar que el beat està net de tota heretgia.

En la trobada d’ahir, el Bisbat demanà implicació als ajuntaments de Mallorca per participar en els fastos del 700è aniversari de la mort de Llull, que se celebrarà de novembre de 2015 fins a novembre de 2016. Nadal Bernat, secretari de la comissió diocesana que organitza els actes, oferí tres vies de participació als consistoris: aprofitar els esdeveniments culturals que s’organitzen en cada municipi per vincular-los a la figura del místic i teòleg; aprovar una declaració institucional d’adhesió a l’Any Ramon Llull; i dedicar carrers o places a Llull o a algun dels seus personatges.

Els actes religiosos, divulgatius i culturals que es duran a terme tot l’Any Ramon Llull estan en procés de preparació. Bernat informà que, entre moltes d’altres iniciatives, se celebraran 70 conferències repartides per tot Mallorca i grans exposicions, com la que es mostrarà al Vaticà sobre la vida i l’obra de Llull o la relectura del beat que faran artistes plàstics contemporanis. Les celebracions també arribaran a altres indrets com Barcelona i implicaran estudiosos d’arreu del món.

Mallorca, el tema pendent

Els representants del Bisbat posaren especial èmfasi en la importància que tindrà l’Any Ramon Llull com a oportunitat per acostar la seva figura al poble. Tot i ser, possiblement, el mallorquí més il·lustre, el beat és poc estudiat, venerat i conegut a l’illa. “Ens hauríem d’empegueir”, va dir Ramis. En contraposició, el lul·lisme és “molt viu” a l’estranger. Quinze organitzacions internacionals es dediquen a estudiar la figura del beat.

El bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, que ha elaborat una carta de convit per celebrar l’any, destacà Ramon Llull com un personatge que ens uneix com a poble, i per això apostà perquè no estigui “segrestat” pels intel·lectuals i les universitats, i acostar-lo a la ciutadania. També valorà la figura del beat com un exemple a seguir en el diàleg interreligiós. Finalment, destacà la celebració de l’aniversari de la seva mort com una eina per fomentar el turisme vinculat a la cultura.

El Bisbat va demanar ahir als batles i regidors que col·laborin per aconseguir que cada poble, ciutat i llogaret de Mallorca tingui un carrer o plaça dedicat a Ramon Llull. Nadal Bernat va animar també els ajuntaments que ja disposin d’un carrer dedicat que optin per batejar una de les seves vies amb altres noms relacionats amb el beat, com podrien ser alguns personatges dels seus llibres (Blanquerna, per exemple). D’aquesta manera, es continuarà amb una tasca que es va encetar fa cent anys, quan se’n va commemorar el 600è aniversari.

stats