DRETS LABORALS

Set de cada deu aturats majors de 45 anys no reben prestació d’atur

El 2011, la meitat dels membres d’aquest col·lectiu tenia algun tipus de protecció

Set de cada deu aturats majors de 45 anys no reben prestació d’atur
Carmen Buades
31/03/2017
3 min

PalmaNomés el 32% de la població aturada major de 45 anys a les Balears va cobrar l’any passat una prestació per desocupació. Fa sis anys, el 2011, aquest percentatge superà durant els mesos d’estiu -l’època de major activitat laboral- el 50%. Aquesta és una de les dades que va presentar ahir l’ Associació de majors aturats per l’ocupació de les Balears (Ampeb) a partir d’un informe que s’ha elaborat sobre la situació dels majors de 45 anys al mercat laboral de les Illes.

“Durant els darrers anys hem vist una millora en termes absoluts pel creixement econòmic”, va explicar Rafel Borràs, l’analista sociolaboral que ha redactat l’informe i membre de l’associació, “però pel que fa als majors de 45 ha estat totalment insuficient”. La taxa de cobertura va arribar al 27,8% l’any 2014 i, tot i que en dos anys va recuperar-se gairebé cinc punts, des de l’Ampeb critiquen que encara “som lluny” de veure la millora reflectida al dia a dia dels treballadors.

L’atur desanimat

Borràs va denunciar que aquest col·lectiu s’ha vist especialment afectat per dos fenòmens: l’atur desanimat, “aquelles persones que estan aturades, cerquen o no ocupació remunerada, però no estan inscrites al SOIB perquè ja han acabat totes les prestacions”, i el treball irregular, és a dir, aquelles persones que treballen en el marc de l’ economia submergida.

A més, es tracta d’un col·lectiu que, segons va recordar Borràs, l’any 2013 va sofrir “dues retallades sagnants”: la desaparició del subsidi especial per a majors de 45 anys aturats i l’enduriment de les condicions a l’hora d’adquirir un subsidi per a majors de 52 anys; de fet, només una de cada tres persones que abans de la modificació cobrava aquesta ajuda pot continuar demanant-la ara.

L’informe també mostra un augment del 36% de la població ocupada major de 45 anys des del 2007, però a l’Ampeb asseguren que aquest increment va lligat a factors de major precarietat laboral, com els falsos autònoms o els contractes temporals, i al fet que la crisi ha obligat moltes dones d’aquest col·lectiu a incorporar-se al mercat laboral, “afectades sobretot per contractes a temps parcial”.

De fet, la població activa dins d’aquest col·lectiu ha crescut un 45%, però si aquesta dada es mira desagregada per sexes s’aprecia que la població activa femenina de més de 45 anys ha crescut en els darrer anys gairebé un 68% i la masculina no arriba al 30%. Com a conseqüència, el comportament de la població ocupada ha estat similar: els homes de més de 45 anys ocupats han crescut un 21,8% i les dones, en canvi, un 59%.

Un altre dels elements que Borràs va destacar de l’informe és la diferència abismal entre l’increment de persones assalariades amb més de 55 anys a l’administració pública i a les empreses privades: al sector públic es reté la població a mesura que avança en edat i ha crescut un 146,4% i, en canvi, a les empreses l’augment ha estat del 39,4%.

Per aquest motiu, des de l’associació demanen que es prenguin mesures que millorin la situació, com, per exemple, afavorir l’accés a l’ocupació pública per als majors de 45 anys, que es doni un veritable impuls a les clàusules socials a la contractació pública i que es fomentin les polítiques actives d’ocupació específiques per a aquest col·lectiu.

Dolors Sastre, secretària de l’Ampeb, va recordar que “hi ha gent que ha treballat tota la vida i que ve a veure’ns perquè quedarà sense casa”, motiu pel qual diuen “basta” i denuncien que moltes de les polítiques impulsades pel govern central “ens estan enfonsant més”. Una de les seves crítiques també es dirigia a l’Executiu balear, ja que considera que els majors de 45 anys sense càrregues familiars haurien de tenir accés a la renda social que va posar-se en marxa l’any passat.

Per la seva banda, Francisco Castillo, vicepresident de l’associació, va reclamar mesures que incentivin la contractació i va recordar que el Parlament balear va aprovar una Proposició No de Llei per combatre la discriminació laboral d’aquest col·lectiu. “Lluitarem perquè es converteixi en una llei”, va dir.

Una atra de les mesures que, segons Borràs, milloraria la situació de les persones majors de 45 anys és la implantació dels currículums cecs -en què no apareix ni una fotografia, ni el nom ni l’edat de la persona que es presenta candidata a una feina- perquè eviten la discriminació.

stats