El fiscal acusa Cesgarden d’estafar la justícia i el Consell
Presenta querella i demana al jutge que paralitzi una indemnització d’origen delictiu
PalmaEl Jutjat d’Instrucció número 4 de Palma investigarà la querella presentada ahir per la Fiscalia Anticorrupció per presumptes delictes d’estafa processal i falsedat documental contra el propietari de Cesgarden, l’empresa mallorquina que tenia projectat un hotel de luxe a Son Bou (Alaior), i el de Siteme Menorca, la societat que presentà el plet suposadament fraudulent. La Fiscalia Anticorrupció considera que poden haver enganat el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) i el Consell de Menorca presentant documentació falsa i ocultant-ne de rellevant, per aconseguir una indemnització que suma 30 milions d’euros pels canvis que el Pla Territorial operà als terrenys.
El fiscal anticorrupció Pedro Horrach ha demanat al jutge instructor que, amb caràcter d’urgència, se suspenguin els pagaments mensuals que el Consell fa a Cesgarden en compliment de la sentència. Adverteix el fiscal que l’execució d’aquesta sentència causa un greu perjudici econòmic al Consell (que fins i tot altera el seu funcionament normal) i entén que des del moment que s’han constatat indicis que la indemnització aconseguida pot tenir un origen delictiu, s’han de prendre mesures cautelars per no continuar perjudicant la institució insular.
La querella està dirigida inicialment contra l’administrador de Cesgarden, Miquel Ramis Puigrós, i Miquel Barca Mir, propietari de Siteme Menorca, i contra qualsevol altra persona que el transcurs de la investigació pugui determinar. De fet, com a primera mesura, el fiscal demana que s’incorpori a la causa tot el procediment administratiu que va donar lloc a la milionària indemnització i que el Grup de Delinqüència Econòmica aprofundeixi en la investigació dels fets presumptament delictius.
S’ha presentat la querella a Palma perquè els fets delictius s’han comès aquí i se centren bàsicament en la presentació de documentació irregular i l’exercici de pretensions ara sota sospita davant el Tribunal Superior de Justícia, en teoria, per perjudicar el Consell de Menorca.
Els testimonis apunten al frau
Bàsicament, la querella està motivada per les fundades sospites (ja corroborades pels testimonis per ara interrogats) que, en realitat, Cesgarden (que substituí Siteme en el plet) sabia perfectament quan adquirí les parcel·les que el Pla Territorial havia reduït ja l’edificabilitat i el nombre de places hoteleres que es podien executar als terrenys (que comprenen parcel·les de Son Bou i les limítrofes de Sant Jaume).
La història de la presumpta ‘pilotada’ comença amb la firma d’una opció de compra el juny de 1999 entre Siteme i els propietaris de dues parcel·les situades a Sant Jaume.
Siteme mai va pagar el que estava pactat, però aconseguí dels propietaris tres pròrrogues. Ara bé, la darrera acabà el 31 de desembre de 2001, sense que s’executàs l’opció de compra ni Siteme abonàs cap quantitat.
El 3 de desembre de 2003, amb el Pla Territorial ja aprovat (des d’abril), Cesgarden comprà les parcel·les de Sant Jaume. I fins i tot el comprador, Miquel Ramis, declara, en les clàusules del conveni, conèixer la situació urbanística.
Siteme just era propietària d’una parcel·la annexa a les dues anteriors (també afectada pel PTI). I ara ve l’acció d’engany més evident: Siteme, una vegada interposat el recurs per les retallades que operava el Pla Territorial el 2003, va simular davant el Tribunal Superior tenir drets damunt les dues parcel·les de Sant Jaume, emparant-se en l’opció de compra que estava caducada desde 2001.
Llavors, l’agost de 2004 (s’ha d’insistir que amb el PT aprovat) va vendre la parcel·la que realment era seva a Cesgarden i ho va ocultar al TSJ en ser-li demanada la documentació.
Curiosament, Cesgarden no apareix en el procediment fins a 2010, quan era propietari des de 2003 i 2004. Simulant que l’opció de compra estava vigent quan es va aprovar el Pla Territorial, es generaven per a Siteme els drets indemnitzatoris per la reducció de l’edificabilitat i de places hoteleres que hi podia haver en les tres parcel·les.
Però és que encara hi ha més coses: Cesgarden al·legà, suposadament de manera falsa, que les parcel·les de Sant Jaume les ha adquirides a Siteme, tot i que realment les comprà als propietaris. Així es podia subrogar en el recurs de Siteme i ser indemnitzat.