Els inspectors fan mentider el Govern
Neguen que la sentència del TSJIB obligui a acomiadar-los i posen en dubte les xifres del TIL
PalmaLes Illes Balears disposen, des d’ahir, de la meitat de la plantilla d’inspectors a només dos dies que comenci el curs. El Govern justifica l’acomiadament de 10 professionals del cos d’inspectors pel suposat compliment d’una sentència del TSJIB que guanyà l’STEI i que declarava il·legal que la comissió de selecció dels inspectors accidentals fos triada a dit. L’STEI no havia demanat l’execució de la sentència ni ho pensava fer. I els inspectors neguen que el Tribunal obligàs la Conselleria d’Educació a acomiadar-los, ja que el que s’anul·lava era el procediment per formar la comissió de selecció, no el resultat del concurs.
Contradicció
Educació els despatxa, però considera vàlids els seus actes
La Conselleria d’Educació publicà ahir dematí en el BOIB una resolució amb data de 2 de setembre en què comunicava que als 10 inspectors accidentals no se’ls renovava la comissió de serveis. El secretari autonòmic d’Educació, Guillem Estarellas, justificava poques hores després la decisió pel compliment de la sentència del TSJIB del 30 de juny. “Jo no trec ningú defora, només acat una sentència”, afirmà.
Educació considera que els inspectors accidentals ja no són vàlids per fer la seva feina, però sí reconeix “la validesa dels actes realitzats pels inspectors accidentals que varen ser seleccionats”, contradicció que els inspectors expliquen per les pressions a què se’ls ha sotmès el juliol i la primera setmana de setembre pel que fa a la revisió de projectes TIL per complir amb el qüestionat equilibri lingüístic del 50% d’hores en català i castellà.
STEI no en demanà l’execució
Estarellas acusa el sindicat de les “conseqüències” de la sentència
L’Associació d’Inspectors d’Educació (ADIDE) apuntà ahir en roda de premsa que la Conselleria s’ha extralimitat despatxant-los, ja que “la sentència no anul·la els efectes d’aquella convocatòria”, sinó només els criteris de selecció del comitè avaluador, en paraules de Pere Ríos. A més, tant els inspectors com el sindicat demandant, l’STEI, apuntaren ahir un fet fonamental: que no s’ha demanat l’execució de la sentència ni es pensava fer. Així entenen que “Educació ha aprofitat per fer-los fora”, segons Ríos. Biel Caldentey, secretari general del sindicat, parlà de “decisió política”.
Tanmateix, Estarellas va voler atribuir l’acomiadament dels inspectors a l’STEI: “No presentàrem nosaltres el recurs i qui el presentà ha de saber quines són les conseqüències”, afirmà. Els inspectors respongueren que ells també van recórrer el mateix perquè no podien “consentir” que el comitè de selecció fos triat arbitràriament. La sentència encara no s’ha fet pública.
Acomiadats per segon cop
El Govern ja havia intentat llevar-se de damunt la majoria
Juan Vicente Pérez és un dels vuit inspectors accidentals que ahir fou acomiadat pel Govern per segon pic. Ell era un dels que el 2012 Educació decidí no renovar “per motius polítics”. Tanmateix, la majoria es presentà al concurs de mèrits de la tardor passada i tornà a guanyar la plaça. Ara esperen que el cap d’Inspecció Educativa, Francisco García Moles, dimiteixi, tal com, recorden, demanà a l’aleshores cap, Antonio González. “Ens assabentàrem de la decisió pel BOIB, malgrat que feia setmanes que demanàvem què ens passaria”, diu Pérez. Denuncien que des de l’1 de setembre “només se’ns ha urgit a signar projectes TIL”.
PTIL, guerra de xifres
ADIDE avala les xifres de docents i sindicats, i el Govern queda sol
El secretari autonòmic d’Educació parlà ahir de 283 centres que tenen els projectes TIL ajustats a normativa (69%), 33 que no (9,5%) i 74 en tramitació (21%). “Això fa que un 70% ja recullin l’equilibri lingüístic del 50% d’hores en català i 50% en castellà”, precisà Estarellas, que “espera” començar el curs amb el 100% dels projectes aprovats.
El Govern pretenia així desmentir amb aquestes xifres les que els sindicats i l’Assemblea de Docents havien fet públiques la setmana passada, i que parlaven d’un 70% de PTIL sense aprovar a les Illes i un 80% a Mallorca. “Les dades dels sindicats no són inexactes”, aclarí Pere Ríos, que donà suport així a les xifres de les entitats. “Aquesta setmana de setembre no s’ha signat cap informe”, afegí, donant a entendre que les xifres d’Estarellas són falses. Preguntat sobre si els nombres eren una mentida, es limità a riure.
L’Assemblea repta Estarellas a oferir un llistat detallat per provar que les xifres que ofereix són certes.
El que és una incògnita és com vuit inspectors a Mallorca, dos a Eivissa i dos a Menorca podran fer la seva feina en condicions. Estarellas anuncià ahir una “remodelació” del departament, però descartà que es convoquin oposicions, tot i que fa tretze anys que no se n’han fetes i que enguany es jubilen dos dels vuit inspectors de Mallorca.