DRET A LA TECNOLOGIA

La xarxa de telecomunicacions gratuïta més gran del món arriba a les Illes

Guifi.net és una alternativa a la internet privativa

Dos dels impulsors de Guifi.net a les Illes, Miguel Ángel Vílchez i Joan Francesc Carbona.
Anna Mascaró
08/02/2015
3 min

PalmaInternet esdevé, dia a dia, un producte de consum bàsic per a la nostra supervivència laboral i social. Una eina que, tot i això, està dominada per les operadores telefòniques i continua tenint un preu privatiu per a moltes persones, cosa que fa inevitable la fractura digital entre els ‘connectats’ i els ‘no connectats’. Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions “oberta, lliure i neutral” que ha estat catalogada com “la més gran del món” dins la seva categoria i pretén que tothom pugui exercir el seu “dret a la tecnologia”. Amb més de 27.365 nodes operatius arreu del món (especialment a Europa), aquesta xarxa es comença a estendre per les Illes Balears oferint una internet alternativa, gratuïta i com a resposta a les necessitats dels habitants d’aquelles zones rurals on sovint no arriba la banda ampla.

De tots i per a tots

Fundat pel català Ramon Roca al 2004, al 2007 Guifi.net va guanyar el premi Nacional de Telecomunicacions i al març del 2014 va ser destacat per dos experts en innovació social digital al diari The Guardian entre les deu iniciatives clau del sector. El seu baix cost i la seva filosofia democràtica va convèncer un grup de joves i empresaris informàtics, com Joan Francesc Arbona, a impulsar el projecte a Balears, que ja disposa de prop de 22 nodes operatius a Menorca, 7 a Sóller i 2 a Manacor. A més, els membres de l’organització a Mallorca (un equip de 8 persones) acaben d’aconseguir el permís per instal·lar un node repetidor a Alfàbia que els permetrà estendre’s cap a Palma. “La filosofia del projecte és que cada usuari es faci propietari del seu node i que les comunitats s’impliquin en la seva pròpia infraestructura”, remarca Arbona, que té molt clar que “la gent participarà en el projecte si el coneix i en té la necessitat”.

Guifi.net funciona de manera semblant a una ràdio: cada usuari té un petit transmissor (node), que és com un router. Així, basta que un dels nodes estigui connectat a internet perquè la connexió es comparteixi sense fils amb la resta dels nodes més propers.

Una eina com aquesta pot servir, explica Miguel Ángel Vílchez, impulsor del projecte i empresari, tant “per fer arribar la connexió des del poble a les cases de fora vila, on no arriba la banda ampla”, com “perquè l’empri una comunitat de veïns que, amb un sol router connectat a internet, pot connectar-hi tot l’edifici”. Així mateix, el servei, tot i ser gratuït, també pot beneficiar, segons Vílchez, els petits empresaris: “Internet ha de ser lliure per a tothom, però les companyies poden oferir un servei tècnic als usuaris que no el saben instal·lar o mantenir: poden actuar com empreses de telecomunicacions normals amb la particularitat que treballen en una xarxa lliure”.

Objectiu: crear comunitat

Ara per ara, l’equip està treballant per anar estenent els nodes per totes les Illes, començant per l’Escorxador i el centre de Palma, i després donar-se a conèixer als ciutadans com, assegura Arbona, “una comunitat on la connexió és un bé comú i no un privilegi”. Llavors, els usuaris que vulguin formar part de la xarxa només hauran de donar-se d’alta a la pàgina de Guifi.net (ja poden fer-ho els veïns dels municipis on ja hi ha nodes operatius) i instal·lar-se un node per connectar amb els membres de la seva comunitat. Els serveis que pot donar Guifi.net van des d’internet fins a la telefonia fixa, com també les “pàgines web i fòrums sobre Guifi.net”, detalla Arbona, “on els usuaris han de ser actius: no es tracta només d’un servei gratuït, sinó de fer comunitat, d’entendre que les comunicacions han de ser lliures i d’ajudar perquè totes les persones del nostre entorn tinguin accés a la tecnologia”.

stats