2017, des d’Ultramar a Toni Catany
Un nou disc, un llibre, una exposició i una llarga gira celebren els 50 anys de Maria del Mar Bonet
PalmaEl 2017 serà un any intens per a Maria del Mar Bonet. Acaba de començar amb dos actes petits però significatius, un a l’Hotel Saratoga de Palma, ahir divendres, i l’altre al bar l’Ovella Negra, del Raval barceloní, dilluns que ve. Són sentits homenatges a les primeres passes per la música com a professió de qui hi ha dedicat cos i ànima els darrers 50 anys. I això inclou, per als dies 21 i 22, més cançons als Lluïsos d’Horta, el barri que la va acollir en arribar a Barcelona, el 1966, l’any que Maria del Mar Bonet començà a cantar en públic.
En certa manera, feia temps que es preparava aquesta efemèride. Maria del Mar Bonet ha treballat durant anys el disc que sortirà a principis del 2017 i que és una de les més grans il·lusions de la cantant per a aquest any que és a tocar. Bonet ha passat una part del 2016 a Cuba, a l’Havana, on ha treballat el nou disc, Ultramar, i on festeja i fa festejar la música tradicional cubana amb els sons de la seva pròpia, de la nostra Mediterrània. I ho fa acompanyada, perquè la cantant mallorquina sempre gaudeix d’acompanyar i de sentir-se acompanyada, de músics cubans -com ara el pianista José María Vitier, el contrabaixista Jorge Reyes, el tresero Pancho Amat i el flautista José Luis Cortés, El Tosco. Ultramar es presentarà en una sèrie de grans concerts la tardor del 2017, mesos després de la seva publicació, que inclou el Gran Teatre de l’Havana (22 de setembre), el teatre Principal de Palma (30 de setembre i 1 d’octubre), el teatre Principal de València (8 i 9 d’octubre) i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona (13 d’octubre). I acabarà el 15 d’octubre a Madrid.
Mentretant, com explicà el mànager de la cantant, Yanni Munujos, divendres a l’Hotel Saratoga, Maria del Mar Bonet haurà fet una llarga i intensa gira de concerts, enquè recordarà les grans cançons de la seva trajectòria. Una gira que comença a Lluïsos d’Horta aquesta propera setmana i que, fins al setembre, recorrerà bona part dels Països Catalans i altres escenaris arreu de l’Estat.
Memòries i fotografia
Encara que Maria del Mar Bonet confessi que no mira enrere, la commemoració d’aquest mig segle de música la durà a ser protagonista d’un llibre escrit, després de llargues converses, per Jordi Bianciotto, periodista i crític musical d’ El Periódico de Catalunya, que recorrerà pas a pas la seva trajectòria i reflectirà els seus pensaments entorn de qüestions tan personals com artístiques, socials i polítiques. El llibre, Maria del Mar Bonet, memòries i pensament, serà publicat per Ara Llibres el primer trimestre del 2017.
Un significat especial per a la protagonista d’aquest any de celebració tindrà l’exposició que, coincidint amb l’inici de les Festes de Llucmajor, a finals de setembre, organitzarà la Fundació Toni Catany al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor. Maria del Mar Bonet, als ulls de Toni Catany és la constatació, en format fotogràfic, de l’amistat i l’admiració mútua que es professaven la cantant i el fotògraf. Durant 46 anys i fins a la mort de Catany, l’octubre de 2013, les carreres artístiques del dos van córrer paral·lelament, sempre properes.
Maria del Mar Bonet és la persona que més vegades retratà Catany, en fotografies al seu estudi, a ca seva, durant els viatges, en concerts i per a moltes de les portades dels seus discos. Des d’una Bonet quasi adolescent, en blanc i negre, a la plenitud dels darrers temps, Llucmajor oferirà un traçat pels fruits fotogràfics d’aquesta profunda amistat.