Estats Units

Per què la dreta dels EUA no para de repetir una paraula: 'woke'?

Arran del moviment Black Lives Matter, els ultraconservadors nord-americans han abusat del terme i l'han pervertit

3 min
Un seguidor de Donald Trump sosté una bandera de campanya davant de la Torre Trump, al centre de Manhattan

WashingtonAquesta setmana s'ha fet viral als EUA un vídeo on la periodista Briahna Joy pregunta a la seva convidada, l'escriptora conservadora Bethany Mandel, quin és el significat de la paraula woke, a la qual no para de fer referència durant tot el seu discurs. Mandel, sorpresa per la pregunta, es queda en blanc i, després d'adonar-se que "aquest és un d'aquells moments que es fan virals", en fa una definició molt ambigua: "És una cosa molt difícil de definir... Vindria a ser la idea que hem de reconstruir la societat de tal manera que creem jerarquies d'opressió... ho sento, és complicat d'explicar".

L'espectre de l'alt-right, el corrent de la dreta que va impulsar Donald Trump a la presidència dels EUA, utilitza la paraula woke de manera habitual en els seus discursos per referir-se a tot allò que soni progressista, tal com fan els polítics de Vox a Espanya amb la paraula progre. “Florida serà la tomba dels woke”, va dir el futurible candidat a president, Ron DeSantis, quan va ser reelegit governador de Florida. Els republicans han arribat a culpar el "capitalisme woke" de la caiguda del Silicon Valley Bank només perquè a la seva pàgina web expressa el compromís amb la "diversitat, equitat i inclusió". Així ho va tuitar el congressista per Texas Ronny Jackson: "L'agenda woke està portant el nostre futur cap a la fallida".

Però què significa aquesta paraula –més enllà de la seva traducció literal, despert– i per què la dreta no deixa d'abusar-ne? "Aquest terme connecta amb la llarga història del moviment pels drets civils", explica a l'ARA la politòloga Terri Givens, experta en discriminació racial i professora a la Universitat McGill. "Des d'una perspectiva afroamericana, significa que hem d'estar alerta als constants atacs de les institucions contra les nostres comunitats i al seu racisme sistèmic". Ella, que és negra, l'ha utilitzada tota la vida: "Nosaltres en diem being woke (estar despert) i no woke (despert), que és el terme que s'ha inventat la dreta per insultar-nos a nosaltres i a tothom qui tingui una mica d'empatia cap als afroamericans, les dones, els LGTBIQ o qualsevol grup o minoria discriminada pel sistema".

L'origen de l'ús d'aquesta terminologia en un sentit polític per part de la comunitat negra es remunta, almenys, a principis del segle XX. Però no va ser fins a l'any 2014 que el terme es va expandir al conjunt de la població, arran del naixement del moviment Black Lives Matter, després de l'assassinat de Michael Brown a mans de la policia a Missouri. En aquest context, "stay woke" es va erigir en la consigna d'alerta dels activistes davant la brutalitat policial. Però amb el pas dels anys, i especialment des de les protestes per la mort de George Floyd, el terme s'ha convertit en una definició ambigua de la ideologia política d'esquerres i la seva defensa de la justícia social, el feminisme i la teoria crítica de la raça. Malgrat que és un terme utilitzat per les dues bandes de l'espectre polític, i la majoria dels americans el veuen de manera positiva (el 56%, segons una enquesta d'Ipsos), últimament la dreta n'està abusant, monopolitzant-lo i pervertint del tot el seu significat.

"Bàsicament, estan utilitzant la paraula woke d'una manera molt àmplia i ambigua per atacar qualsevol cosa que no els agradi", adverteix Givens. "Forma part de les anomenades guerres culturals, i l'estratègia consisteix en inventar amenaces que realment no existeixen per desviar l'atenció dels temes que realment importen. Ho hem vist amb la derogació del dret a l'avortament, la prohibició de llibres que parlin de raça, gènere o identitat sexual a les escoles de Florida, o les lleis contra les persones trans i drag en diversos estats. En comptes de parlar de polítiques econòmiques, salut o infraestructures, se centren en aquests temes per provocar una reacció en els seus votants més conservadors".

La politòloga posa exemples d'altres expressions que estan utilitzant per aconseguir el mateix objectiu: "cultura de la cancel·lació, correcció política, globalisme..." Conceptes de la nova parla nord-americana, que acaben important les dretes llatinoamericanes i europees, i que inunden els debats a les xarxes socials.

stats