La CEOE vol treure "privilegis" als treballadors indefinits

Joan Rosell advoca per igualar les condicions dels contractes fixos i temporals i demana més simplificació contractual

ALTERACIÓ DE LA SINTONIA 
 El president de la patronal CEOE, Joan Rosell, ha xocat poc amb l'actual govern espanyol i generalment li ha donat suport, però ara vol un paper més important en  la futura Cambra de Comerç d'Espanya que impulsa De Guindos.
19/08/2013
2 min

MadridEl president de la CEOE, Joan Rosell, ha advocat per posar el comptador a zero en contractació per combatre la dualitat del mercat laboral, tot retirant als contractes indefinits alguns dels seus "privilegis" i incrementant-los per als temporals. Segons ell, els contractes temporals representen el 90% dels contractes que es fan actualment, "i gràcies".

En declaracions a Onda Cero recollides per Europa Press, el patró espanyol ha reconegut, tot i això, que aquest plantejament té poques possibilitats de veure la llum, ja que els treballadors indefinits no ho acceptarien.

"Estarien disposats els treballadors fixos a acceptar aquestes noves condicions en benefici dels que tenen contractes temporals nous? Seria un experiment important, però no crec que ho acceptessin. Crec que això és 'Alícia al país de les meravelles'", ha admès.

Tot i això, segons la seva opinió, treure als fixos aquests "privilegis, per dir-ho d'alguna manera", donaria lloc a un mercat laboral sense diferències entre indefinits i temporals, en contrast amb el mercat de treball "absolutament dualitzat" que presenta Espanya ara mateix. Rosell, però, no ha concretat a quins "privilegis" es referia.

Menys contractes

El president de la patronal també s'ha mostrat partidari de reduir les més de 40 modalitats de contractació actualment existents a quatre o cinc, amb bonificacions o sense, perquè són les que les empreses fan servir actualment, tot i que ha reconegut que la seva organització ja ha plantejat aquesta proposta a governs de diferent color, sense èxit.

"Desgraciadament no som capaços de convèncer-los que seria molt més fàcil fer quatre o cinc contractes, amb bonificacions o sense, i que deixéssim un temps, tres, quatre o cinc anys, per veure què funciona i què no i treure'n conclusions", ha assenyalat.

Rosell ha insistit que els contractes han de ser flexibles i respondre a les necessitats de les empreses: "Els contractes no han de ser els que ens agradin, sinó els que puguem fer segons les nostres necessitats. Si hem de contractar per dies, hores, mesos o anys, fantàstic. Vivim en un món absolutament flexible", ha explicat.

Per als joves, la recepta del dirigent empresarial passa per oferir-los la "màxima formació", amb un contracte de formació i aprenentatge "tan flexible com sigui possible".

"A tots ens agradaria fer contractes indefinits per a tota la vida i sense problemes, però la realitat és la realitat", ha afegit.

La prestació d'atur "mínima i necessària"

Preguntat per la situació dels aturats joves i dels treballadors més grans que perden la feina, Rosell ha afirmat que els que es queden en la desocupació han de rebre "l'ajuda mínima i necessària" per seguir sobrevivint.

En aquest sentit, ha recordat que aquest any es pagaran més de 30.000 milions d'euros en subsidis d'atur, davant de la despesa de 8.000 milions que es feia a l'any 2000 pel mateix concepte.

"No es pot dir que no s'ha fet res, però els diners no son infinits i es pot fer el que es pot fer, i no més. El que cal intentar és que aquests diners que s'utilitzen en les ajudes a la desocupació vagin íntimament lligats a la formació, perquè sense més formació d'aquests joves i grans en atur hi haurà menys possibilitats d'incorporar-se al mercat laboral", ha assegurat.

stats