El Govern crearà la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera
Serà la vuitena reserva marina de les Illes Balears i tindrà una extensió de 708 hectàrees
PalmaLes aigües entre la costa andritxola i sa Dragonera seran declarades Reserva Marina. La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha iniciat el procediment de redacció d'un decret per crear la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera. El conseller Vicenç Vidal així ho ha anunciat aquest dimecres des del Laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) del Port d'Andratx. Actualment l’arxipèlag disposa de set reserves marines, amb una superfície total de 58.000 hectàrees, que són un element bàsic de gestió pesquera.
L'àrea que es protegirà se situa entre el Cap de Tramuntana i la Punta de sa Galera Rossa, pel nord-est, i el Cap de Llebeig i la Punta de na Galinda, pel sud-oest. En total, 708 hectàrees marines amb valors ecològics i pesquers considerables reconeguts pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
Així, en aquesta àrea s'hi limitarà la pesca amb l'objectiu d'incrementar la repoblació d'alevins i fomentar la proliferació de les espècies marines objecte d'explotació, a més de protegir els ecosistemes. També s'hi delimitaran, entre d'altes mesures, zones especials per al busseig recreatiu, per facilitar-ne un desenvolupament sostenible i harmònic amb la resta d’activitats.“Es compleixen així les peticions de diversos col·lectius socials i institucions públiques, com l’Ajuntament d’Andratx i el Parlament de les Illes Balears, que han demanat la declaració d’una reserva marina a l’illa”, ha assegurat la conselleria mitjançant un comunicat.
La creació de la Reserva Marina respon també a diversos informes del Servei de Recursos Marins que adverteixen que les poblacions de peixos vulnerables es troben “molt per davall de les que potencialment es podrien presentar”, pel que és necessari “regular-hi les activitats pesqueres per assegurar-ne el manteniment d'una manera compatible amb la conservació de la riquesa biològica i dels recursos marins vius”.
Als paisatges submarins de sa Dragonera destaquen les praderies de posidònia oceànica, molt esteses cap al sud, que actuen com a zones d’elevada producció biològica i d’alevinatge d’espècies d’interès pesquer. La zona inclou part del Lloc d’Importància Comunitària (LIC) de Sa Dragonera i forma part de l’entorn marí del Parc Natural.
Des de 1999 el Govern de les Illes Balears ha establert una xarxa de reserves marines a les aigües interiors del litoral balear que ha demostrat ser una eina de gestió important per recuperar les poblacions de peixos comercials i conservar els hàbitats naturals marins.