Nico Anglada: "El món ha d'anar cap a un estil més ecològic; si no, acabarà en catàstrofe"

Aquest dissenyador menorquí i la seva parella, Clara Capó, han creat una línia d'avarques menorquines que tenen la sola feta de plàstics reciclats trets de la mar

Nico Anglada i Clara
Maria Catany
28/06/2020
3 min

PalmaNico Anglada i Clara Capó són una parella menorquina de dissenyadors que, en col·laboració amb l'ONG Per la Mar Viva, ha creat una línia d'avarques menorquines ecosostenibles que tenen la sola feta amb tres botelles de plàstic que han tret de la mar. La seva aventura va començar fa anys, però l'any 2016 un viatge a Pwani, Tanzània, els va remoure i van decidir fer alguna cosa especial amb un producte tan local com són les avarques. Nico Anglada explica que la línia d'EcoPwani Menorca va sorgir d'una manera molt rodona.

Com va començar aquesta idea de crear una línia d'avarques amb la sola feta de botelles reciclades?

Tot va començar amb un viatge a Tanzània l'any 2016. Som una parella que ens agrada molt la natura, viatjar, conèixer... Ja havíem fet altres viatges a altres zones del món amb una motxilla i sense tenir res planificat, però de Pwani, on vàrem estar un mes, vam tornar molt remoguts i vàrem decidir que volíem fer alguna cosa especial.

Vàreu col·laborar amb alguna ONG d'aquella regió?

Sí, amb una que s'encarregava de donar educació i una oportunitat als més petits. Allà ens reberen d'una manera molt especial i, quan vàrem tornar, decidírem que volíem continuar col·laborant d'alguna manera amb aquestes organitzacions.

Com va sorgir la idea de fer les soles de les avarques de plàstics de la mar?

Estam molt conscienciats amb els temes socials i els problemes mediambientals i teníem ganes d'emprendre un projecte diferent després del viatge a Tanzània. Nosaltres, quan anam a la platja, sempre hi anam amb una bossa i el que trobam ho feim net. No és una cosa d'ara, fa anys que n'estam molt conscienciats i fins i tot els nostres fills ja hi estan mentalitzats.

Es veuen molts plàstics a les platges en els darrers anys...

A Menorca cada vegada en trobam més. Per això parlant amb Carles, de l'ONG Per la Mar Viva, vam començar a pensar què podíem fer amb tot el plàstic que recollien de la mar, i així va sorgir la idea. Avui dia hi ha molts plàstics i hem de cuidar el planeta, i les marques hem de ser responsables i elaborar productes més sostenibles per al consumidor.

Què passaria si quedàssiu sense material per fer aquesta línia ecològica?

Voldrà dir que no hi ha plàstics a la mar i això serà una gran notícia. Tenim altres línies per explorar.

Quina acollida ha tingut aquesta nova línia?

L'acollida ha estat molt bona des del punt de vista de concepte. Quan fas una cosa que està ben feta i amb un propòsit d'aquests, és molt fàcil que la gent la rebi bé. Sempre hi ha coses que es poden polir, però les paraules que ens dediquen cada dia ens fan estar molt contents.

Hi ha diferents línies de moda que estan decidint utilitzar materials reciclats, ecològics... És la línia que s'ha de seguir?

El món ha d'anar cap a un estil més ecològic; si no, acabarà en catàstrofe. Tenim el poder de millorar les coses o com a mínim fer-ho millor del que ho estam fent. El consum de plàstic i de recursos que estam utilitzant per produir és una animalada. No sé fins a quin punt ho fan això de reutilitzar, però la idea és molt bona.

Creis que la gent s'està conscienciant més?

A la gent li agrada la idea, però arribats al punt d'actuar, hi ha molta gent que no fa la passa. Però a poc a poc la gent trobarà un detonant per canviar la mentalitat.

Com ha canviat la manera de dur les avarques?

Abans, fa molts d'anys, era una sabata que s'utilitzava per anar a fer feina al camp perquè només es tenien unes sabates per al diumenge i unes altres per fer feina cada dia. Ara la necessitat de la gent és una altra.

stats