Rosa Rullan: "S'ha d'anar alerta amb els moviments de 'realfooder"

La nutricionista aconsella educar el cos a menjar sa des de ben petits

Rosa Rullàn
Catalina Riera
21/06/2020
3 min

PalmaRosa Rullan (Esporles, 1996) és nutricionista i du la professió dins el seu ADN. Des de ben petita, els seus pares li inculcaren la importància d'alimentar-se bé, un fet que amb el temps la dugué a dedicar-se a la seva passió: ajudar les persones a viure i sentir-se millor amb el seu cos. Només amb 24 anys Rullan ja té dues consultes; una al seu poble natal i una altra a Palma, i els seus pacients són de totes les edats, des de joves de 20 anys fins a adults de 60.

Què us aporta aquesta feina?

El que més m'omple és la satisfacció d'ajudar la gent a millorar la seva vida. Tenc pacients amb digestions horroroses i només el simple fet de poder ajudar-los a pal·liar aquest malestar em genera moltíssima satisfacció. També en tenc amb problemes de pes i d'altres que necessiten canviar els hàbits alimentaris.

Com és el vostre dia a dia?

No tenc una rutina definida, però sempre solc fer les mateixes tasques. Hi ha dies que al matí pas consulta als meus pacients i a l'horabaixa els prepar les pautes d'alimentació que han de seguir. Amb el confinament les consultes en línia s'han disparat i encara ara en continuu fent. Els caps de setmana solc preparar receptes per publicar a les xarxes socials.

I com són aquestes receptes que preparau?

Em fix molt que els plats tinguin colors, perquè al final el menjar sempre entra pels ulls. Les receptes són senzilles, saludables, amb ingredients fàcils de trobar, de temporada i locals.

Creis que en general la dieta de la societat balear és saludable?

La dieta mediterrània és la millor, però s'ha de tenir en compte que la que feien els nostres padrins no és la mateixa que existeix ara. Per exemple, s'haurien de menjar llegums entre 2 i 4 vegades a la setmana i normalment no es fa. S'ha de fomentar el consum de la fruita i verdura de temporada, sobretot entre els nins petits.

Una dieta vegana pot ser tan sana com una de mediterrània?

Sí, però també pot ser insana. Ara estan de moda productes vegans, com per exemple hamburgueses que tenen gust de carn o sobrassada vegana. Tots aquests productes tenen molts d'olis refinats i greixos de baixa qualitat, i això no és sa. S'ha de tenir en compte que és molt més fàcil tenir un dèficit nutricional amb una dieta que restringeix aliments que amb una que té de tot, per això és important mirar els aliments que es consumeixen.

És cert això que es diu que "el berenar és la menjada més important del dia"?

No. Quan el cos no té gana no se l'ha de forçar a menjar. És una qüestió que s'ha de treballar des de ben petits. És molt important escoltar el que diu el nostre cos.

Quina és l'edat perfecta per començar a cuidar l'alimentació?

L'adolescència és una de les pitjors èpoques. No es tenen en compte els aliments que es consumeixen i això, a la llarga, passa factura. El millor és educar el cos des de ben petits perquè després s'ha de fer un gran esforç per canviar d'hàbits.

Per aprendre a dur una vida més sana, part de la societat segueix el moviment realfooder

Té una part molt bona, perquè promou el menjar tradicional i els productes poc processats. Però també té una part negativa i és l'obsessió, que de vegades pot acabar amb problemes de trastorns de la conducta alimentària. Hem de poder menjar saludable però també hem de poder gaudir d'una peça de pastís, un gelat o una hamburguesa en moments puntuals.

Què s'ha de fer per tenir una millor salut?

Tots els aliments que duguin etiquetes s'han d'intentar evitar. Si basam la nostra dieta en els productes que no duen etiquetes, com per exemple les tomàtigues, la carn i el peix, estarem sans.

stats