Jim Capellà: "La gent veu ara que foravila és essencial i ja no ho és tant tenir 100 megues"
Ell i la seva al·lota, Mar Blanch, produeixen de manera ecològica microbrots, plantes aromàtiques i medicinals i herbes culinàries amb el nom Brots Aromàtics
PalmaJim Capellà és llucmajorer i està al capdavant, amb la seva al·lota Mar Blanch, de Brots Aromàtics, una empresa de producció ecològica de microbrots d'hortalisses, plantes aromàtiques i medicinals i herbes culinàries. Sempre ha estat a prop de les plantes i ha treballat a foravila, però ara fa un any va decidir dedicar-se al 100% al seu projecte.
Què oferiu a Brots Aromàtics?
Tenim un planter ecològic de verdures i hortalisses, però sobretot plantam plantes medicinals i aromàtiques, que generen demanda tot l'any, no com el planter que va amb la temporada. Ara començam a engegar un projecte de producció d'olis essencials a partir d'aquestes plantes i amb l'alambí. I també tenim abelles. És el que ens agrada, i sobretot volem que la gent ho gaudeixi.
Sempre us ha agradat aquest món?
Sí, per sort els meus pares varen comprar una finca a foravila i jo sempre he viscut i treballat aquí. Fa uns quants anys que tenc un hivernacle a casa i ja feia les meves sembres, però feia feina per als altres. I ara fa un any que vàrem decidir amb la meva al·lota dedicar-nos al 100% al nostre projecte.
Com us va?
Bé! Els inicis són durs, perquè ens costa de vegades trobar clients, i més amb la competència d'empreses més grans i que fa més temps que estan en marxa, però a poc a poc ens anam fent un lloc.
Amb la crisi del covid-19, heu notat que ha pujat la demanda?
Sí, sí. En notam un augment: ens criden de per tot Mallorca. Per exemple, ens demana molta gent de Palma per als seus balconets, perquè imagín que tenir un edifici davant no deu ser gaire agradable per estar confinat. No és el mateix que veure un jardinet. A part, que ja no saben què fer. Els agricultors no donen a l'abast i nosaltres estam fent comandes a domicili.
Com viviu aquesta situació que estam vivint?
Veig que el capitalisme s'ha sobreposat per damunt de tot, de la salut pública també. Hem perdut el nord amb els doblers i la feina, i ha passat aquesta bogeria.
Sembla que s'està valorant més la feina del camp.
Sí. I jo crec que ara es revaloritzaran els terrenys de foravila perquè tornarà l'autoconsum. Crec que molts voldran tenir els seus projectes. Això és almanco el que veig molt: molta gent està animada a cultivar els seus productes i estalviar. La gent veu ara que foravila és escencial i ja no ho és tant tenir 100 megues.
Com és el vostre dia a dia?
És arribar, veure que tot està bé i, sobretot, regar. Més ara a l'estiu, que està tot molt sec. Després, si tenim comandes, les preparam, i si no, ja començam a elaborar el nostre calendari de sembra. Pensam en els dies que hem de sembrar, què hem de sembrar, si ens falta alguna cosa... I hi ha dies en especial que feim una alambinada per treure olis essencials.
Què pensau del fet que no es pugui anar als horts d'autoconsum?
Jo crec que hem de ser un poc més light amb aquesta gent. No podem abandonar el que ens dona de menjar, i tot el que està relacionat amb éssers vius necessita una cura diària.