Avui coneixem

“L’agricultura ecològica és la que feien les nostres padrines sense saber-ho”

Avui coneixem el jove agricultor Omar Jover

Palma“El que li feim a la terra ens ho estam fent a nosaltres mateixos”, manifesta Omar Jover, un jove agricultor que des de ben petit ha tingut desperta aquesta sensibilitat pel camp, la natura i la pagesia, i que ara es materialitza en la seva manera de conrear:sense fertilitzants artificials ni pesticides i basada en producte de temporada. “Les nostres padrines feien agricultura ecològica sense saber-ho i sense etiquetes”, assegura Jover, qui té com a referent –en tot el que fa– les generacions que l’han precedit.

Jove. “Des de ben petit van inculcar aquesta llavoreta dins meu”, afirma l’alcudienc de 29 anys, que va acabar estudiant el grau d’Enginyeria Agrònoma. Tot i que no el va acabar, perquè no estava motivat per continuar un camí acadèmic, assegura que el que va aprendre li va “servir molt de temps després”. Ara bé, una de les lliçons clau per a ell va ser el projecte que van intentar posar en marxa d’una granja escola, amb més gent jove. “Va ser el meu primer contacte amb el món rural de manera més intensa, vivint 100% al camp. Vaig veure que era una cosa que m’agradava molt i que ho volia continuar fent”, relata. La darrera prova de foc va ser el confinament, durant el qual gairebé no va abandonar el camp. Després d’allò, es va decidir a continuar formant-se i a crear el seu propi projecte.

Cargando
No hay anuncios

L’astrologiaés una altra de les seves inquietuds, i no dubta a incorporar-la sempre que pot a Utopik, el nom amb què ha batiat la seva iniciativa: un hort ecològic, ubicat a sa Pobla, que vol abastir la zona nord de l’illa –Alcúdia, Inca, Campanet i els voltants de la finca, principalment–, basat en els valors de la permacultura. Es tracta d’un sistema de principis no només agrícola, sinó econòmic, polític i social basat en el respecte cap a la natura i l’eficiència energètica. Jover està convençut que aquesta agricultura no només dona millors resultats que la convencional, sinó que també és més beneficiosa “per l’activitat que es fa, de regeneració del sòl i per les condicions de feina”. Per això, assegura que cada vegada s’interessa més per aquestes pràctiques, com ara l’agricultura biodinàmica, que també té en compte la influència dels astres. “Si algú comanda, aquí, són les estrelles”, avisa.

Cargando
No hay anuncios

El mercat és una pota fonamental de la feina que fa. Jover es dedica a comercialitzar personalment el producte que conreen ell i un altre jove agricultor a la finca, amb ajuda també d’alguns familiars. Els dimarts ven al mercat de Campanet; els dijous, al d’Inca; els diumenges, a sa Pobla i, a partir d’aquest agost, els dissabtes, al mercat ecològic de la plaça dels Patins de Palma. “Hem de reivindicar l’essència del mercat. No és només un punt de venda, sinó un espai on socialitzar i de trobada. I la relació amb les persones és molt gratificant”, argumenta.

Bateria de jazz. Durant aquest periple, la música ha estat una peça important a la vida de Jover. Abans d’endinsar-se de ple en el món de l’agricultura, va estar estudiant al Conservatori classes de bateria jazz, mentre feia feina de cuiner. Tot i que ara és “des de l’altre costat”, manté que la música és una part “molt rellevant” de la seva vida i que està “hipervinculada a la natura i l’agricultura”.