M. Victòria Llull: "A l’esquerra sobiranista hi falta militància"

PalmaMaria Victòria Llull (Inca, 1996) va estudiar Bioquímica a la Universitat de les Illes Balears. Com passa a molts altres joves, després de la graduació se li va plantar davant un abisme. L'espera d'una oportunitat, prendre una decisió (fer un màster o no -i pagar-lo!-...), etc. En aquest moment, el món torna complicat i, a sobre, "no tens doblers perquè amb el sou que has cobrat fent feines per hores durant els cursos del grau només t'ha servit per pagar-te la matrícula", diu. Per sort, ella, com molts altres, ha tingut sempre l'aixopluc familiar, que li ha cobert totes les necessitats més bàsiques. "Sé quins són els meus privilegis", assegura. La pandèmia va agreujar aquest abisme postgrau. Però va arribar Mallorca Nova, organització política juvenil d'esquerres, estretament relacionada amb MÉS per Mallorca. Llull va assumir-ne la secretaria general.

A final de l’any 2020 va néixer Mallorca Nova. Amb la notícia, us vàrem conèixer a vós com a secretària general de l’organització. Què us va captivar del projecte per engrescar-vos-hi?

— El projecte de Mallorca Nova es va començar a consolidar l’any de la pandèmia. Aquell any, molts vàrem tenir temps per pensar i posar a lloc alguns aspectes vitals. Vaig adonar-me de la quantitat de coses que afectaven la meva vida, des de compaginar una feina amb els estudis, no poder pagar-te un lloguer i haver de viure amb la teva família… Tenc 25 anys; en aquell moment, 23. Era un moment vital important i de creixement, i encara ho és. En cert moment, et sents estancat i frustrat. Mallorca Nova va arribar en un moment clau. En un sentit més personal, tot i que pens que és una sensació compartida, l’organització és un espai de cura. A més, com a organització política, és un espai de debat i aprenentatge on joves de l’illa posam damunt la taula les nostres necessitats. 

Abans de Mallorca Nova, havíeu format part de cap altra organització juvenil? 

— No. Només havia format part d'un intent d'assemblea d'estudiants a l’IES Berenguer d’Anoia, on vaig estudiar. Engrescar-me amb Mallorca Nova ha estat tot un repte. 

Cargando
No hay anuncios

Dèieu que, a Mallorca Nova, els joves debateu i plantejau les vostres necessitats. 

— Necessitats i inquietuds en relació amb el futur social, polític i econòmic a Mallorca. Som una organització d’esquerres sobiranista, feminista, ecologista i republicana. Analitzam els problemes que ens afecten, les decisions polítiques, feim propostes, discutim. Aprenem de gent que ens pot ajudar a enriquir-nos amb activitats, conferències… L’objectiu de Mallorca Nova és reivindicar i fer propostes per aconseguir tenir una vida més digna a la nostra illa. L’organització és un altaveu.  

Abans també heu comentat que assumir la secretaria general de Mallorca Nova va ser un repte. De fet, sou graduada en Bioquímica a la UIB i abans no havíeu estat mai vinculada a organitzacions o entitats polítiques juvenils. En l’àmbit més personal, que us ha suposat aquesta travessia al capdavant de l’organització? 

— La meva mirada cap a la política ha canviat totalment. Sempre havia vist l’àmbit polític des d’un punt de vista molt negatiu. No la veia com una eina per solucionar coses; pensava, com fa encara molta gent, que la política ens oprimeix, que no servia per aconseguir viure més justament. Només en veia el costat més fosc. Mallorca Nova m’ha fet veure que aquesta part oscura existeix, però que és amb l’organització i amb la força i consciència col·lectiva que podrem anar fent passes per canviar les coses. Des de dins se m’ha evidenciat que la política està molt masculinitzada. Un fet que, com a dona, em dona coratge i força per continuar. El que he vist, també, és que a l’esquerra sobiranista hi falta militància i gent organitzada.

Cargando
No hay anuncios

El jovent de dretes està més organitzat?

— En general, el jovent a Mallorca no està organitzat. Entre els 18 i prop dels 30, que és quan tens les inquituds més desenvolupades i formades, molta gent se'n va a estudiar fora. I potser fora milita i troba espais per fer-ho, però a Mallorca no passa tant. La gent que se'n va no sempre torna. Costa molt trobar compromís.

Què esperau, de Mallorca Nova?

— Com a punt de trobada de joves de l’esquerra sobiranista de Mallorca, més enllà de la diversitat ideològica que hi ha dins aquest espai polític, Mallorca Nova ha de ser un lloc per construir, per posar fi al model monocultiu turístic i per fer feina per, com diu el mateix nom, una Mallorca nova.

Cargando
No hay anuncios

Just heu acabat un màster de Genètica i Genòmica a la Universitat de Barcelona. La investigació científica no és un camp que estigui per celebrar. Com mirau el futur?

— Amb frustració i ansietat. És molt fotut quan fas un període de pràctiques a alguna empresa petita, on et sents a gust, que et diu que et vol contractar però que no pot. Això passa molt. No sé mai en quin moment algú podra contractar-me, o podré entrar en algun grup d'investigació, perquè tot això depèn del finançament. Si hi ha sort, pots aconseguir un contracte de... un any? Quins plans fas, amb això? Hi ha programes d'ajudes que estan molt bé, ben remunerats, a laboratoris o centres interessants. Però mai res és segur. Mai és possible divisar un horitzó nítid.

—