"Per ser foraster fa falta ser una mica mallorquí, perquè aquest terme només s'utilitza a Mallorca"

Marta Bardal, cofundadora de Sa Forastera, destaca que les cerveseries artesanes són un negoci de "poca petjada ecològica i molta petjada social"

"Per ser foraster fa falta ser una mica mallorquí, perquè aquest terme només s'utilitza a Mallorca"
Carles Tudurí
14/01/2019
4 min

AlaróMarta Bardal Rivera és de Lleó, on va estudiar enginyeria. En acabar la carrera es va mudar a Berlín, on va passar més de quinze anys treballant dins l'àmbit de les tecnologies de la informació. A Alemanya ja va tenir un contacte amb el món de les cerveses, ja que la seva parella, Sven Gohdes, va posar en marxa un local molt popular, el Hops & Barley. Cofundadora de la fàbrica de cervesa Sa Forastera, ubicada a Alaró, s'ocupa de la gerència de l'empresa, per deixar que Sven es concentri a fer el millor producte possible.

Com va sorgir la idea d'obrir una fàbrica de cervesa a Mallorca?

Aquests canvis es produeixen només quan coincideixen un munt de coses. La meva parella, Sven, tenia ja la seva fàbrica de cervesa amb un soci a Berlín i jo tenia experiència en direcció d'equips. Ell manejava el projecte de fer la fàbrica una mica més personal i jo som una mercenària, m'agrada fer que les coses surtin bé i la cervesa em semblava un producte interessant. Mallorca ens va semblar un lloc adequat per dur a terme aquest projecte. Ens feia ganes una vida en xancletes i l'arribada de la nostra filla ho va precipitar tot.

Què va ser més gran: el canvi dels ordinadors per la cervesa o el de Berlín per Mallorca?

No he deixat els ordinadors, perquè la meva feina és la direcció i administració de l'empresa; allò que he fet és afegir l'ordinador als tiradors de cerveses. La veritat és que trobam a faltar Berlín, però Mallorca és un canvi meravellós. És un lloc molt més cosmopolita del que creia. Aquí conviuen moltes cultures i existeix una gran diversitat geogràfica. L'inconvenient són les cases gelades a l'hivern, a les quals no estam acostumats.

Quina era la vostra experiència prèvia en matèria cervesera.

Sven té experiència en molts camps diferents: des del màrqueting fins a les màquines de les centrals nuclears. Era fundador i copropietari amb un amic cerveser de Hops & Barley, que dirigí durant diversos anys a Berlín i que va deixar en mans del seu amic després de decidir-se per aquest projecte a Mallorca. Vàrem ser fa poc a Berlín i l'empresa continua existint, igual que sempre, amb els seus conceptes i funcionant bé.

Quines varietats oferiu?

Lager i Ale, des de suaus i refrescants fins a torrades, afruitades i més intenses. Les més representatives són Mallorca Pale Ale i la irreverent Another fucking IPA, com també la nova Sa Roqueta, una 'pilsen' dedicada a Mallorca.

Un tast de cerveses a Sa Forastera.

Sou una de les empreses cerveseres de Mallorca amb més varietats, no és ver?

Sven és un creador consumat, en tots els sentits. És autor de les receptes, que perfila i millora. Tenim un ampli catàleg de cerveses, amanit amb les versions especials que crea de manera efímera. El secret de les nostres varietats és que fa molts anys que som al carrer escoltant el que la gent diu de les nostres cerveses, sigui positiu o negatiu.

Existeix a Mallorca cultura cervesera per distingir i apreciar tants tipus de varietats?

És emergent, hi hem trobat més interès del que pensàvem i paladars molt diversos. Ho veim en els esdeveniments que organitzam i els tasts que tenim en el local. La gent es cansa d'anar a llocs i haver de beure sempre les mateixes cerveses industrials. Hi ha pocs llocs que donin opcions, per la qual cosa part de la meva tasca és convèncer els intermediaris que la cervesa artesana és un producte pel qual val la pena apostar.

Quines són les dificultats per comercialitzar el producte?

Tenim diverses dificultats. Les empreses industrials manegen certa competència deslleial, ja que donen incentius en metàl·lic o en materials als bars perquè ofereixin la seva cervesa, independentment de l'interès del públic i la diversitat. Un altre problema són els preus, perquè oferim un producte de qualitat, sense afegits químics, amb poca petjada ecològica i molta petjada social. Les petites cerveseries són negocis locals, que donen feina a gent d'aquí. Cal tornar a donar valor als productes locals.

Com va sorgir el nom?

Som una mica rebels i és una petita picada d'ullet a l'illa i a la nostra situació. Saber que era una forastera primer va ser un xoc per a mi, ja que només havia sentit aquest terme a les pel·lícules de vaquers, però vaig saber portar-ho al terreny de la broma. Això ens ha obert molts de somriures. Per ser foraster fa falta ser una mica mallorquí, perquè aquest terme només s'utilitza a Mallorca. I com Sven és estranger, Cerveses es Guiri sonava molt malament, no sonava tan atractiu com Sa Forastera.

Seven, cofundador de Sa Forastera, ubicada actualment a Alaró.

Com ha evolucionat el negoci?

Començàrem a produir l'estiu de 2014. No hem aturat de créixer i, després de tres anys, vàrem haver de deixar la fàbrica del Molinar per obrir la d'Alaró el 2017. Sempre estam per darrere de la demanda. És una bona notícia, però cal canviar-ho. Per això estam en procés d'expansió. No deixa de ser una feina dura de set dies a la setmana, però veim que a poc a poc arriben els bons resultats. Per això estam contents i agraïts als nostres admiradors.

stats