Avui coneixem...

“A la meteorologia dos i dos no són quatre, poden ser quaranta o zero”

Avui coneixem... Jaume Mas de Balears Meteo

Palma“Sempre m’havia agradat mirar el temps, però tot va esclatar quan vaig descobrir que hi havia estacions meteorològiques que es podien connectar a Internet, i me’n vaig comprar una tot d’una que vaig poder”, explica Jaume Mas (Portocolom, 1968). Ben aviat, Portocolom ja tenia una web amb les dades del temps. Ila cosa va anar creixent fins que es va fer evident que s’havia de crear una pàgina web on es poguessin trobar les informacions de totes les estacions de Mallorca. Iva néixer Balears Meteo, que en l’actualitat informa de totes les illes.

Xarxa. “Vàrem començar amb quatre o cinc estacions i avui ja n’hi ha 78, que cada deu minuts actualitzen les dades. És l’única pàgina web d’Espanya que fa això perquè les de l’Aemet, per exemple, ho fan cada mitja hora”. Jaume és el promotor i principal responsable de Balears Meteo i malgrat que, de vegades, li duu una feinada, no pot amagar l’orgull quan explica que cada dia més gent entra a la web i que institucions i mitjans de comunicació fan servir les seves dades. “Estic molt orgullós perquè les dades recollides per les nostres estacions han servit a la Universitat de les Illes Balears per fer un estudi sobre el temps de reacció davant d’un anunci de perill de rissaga important a Ciutadella”.

Cargando
No hay anuncios

Visites. El dia que parlam amb Jaume és un dia tranquil, “i fixa’t que hi ha hagut 1.600 visites”, explica. Perquè els dies que hi ha ventades o tempestes les entrades es disparen. “N’hem arribat a tenir 28.000”, afegeix. La web es va posar en marxa el 2012 i des de llavors gairebé s’ha arribat als cinc milions de visites. Diu que no hi està enganxat, però hi ha dies que hi està sis hores, “sobretot quan el temps està mogut”. “Tenim estacions a muntanyes i n’hem d’estar pendents”, continua. Així, la web cada vegada duu més feina. “Hi ha gent que es pensa que ho faig com a negoci, però no es així. Faig feina en un hotel i a l’hivern tenc més temps, però a l’estiu qualque dia ho enviaria tot a pastar”, diu. Admet que ho fa perquè vol i que, per tant, no es pot queixar, i apunta que gràcies a un conveni que han signat amb Meteoclim tenen cobert el cost del servidor, que ja s’ha hagut d’ampliar cinc vegades.

Ensurt. La xarxa li ha proporcionat tot tipus d’anècdotes, però sobretot li ha ensenyat que segons quins fenòmens val més seguir-los a distància. “Venia una ventada important i no vàrem tenir més idea dos companys de la xarxa i jo que anar al mirador del Colomer. Feia 170 km/hora i una ràfega va pegar a la Talaia d’Albercutx i ens va tomar a terra. Vàrem rodar per terra i vàrem estar a punt de caure pel precipici. Aquest dia ens vàrem espantar molt perquè ens salvàrem de miracle”.

Cargando
No hay anuncios

Canvi. Per a algú com Jaume que mira el temps cada moment, és ben clar que “anam cap a una situació de canvi del clima i cada pic hi ha més fenòmens adversos, sobretot a final d’estiu”. Per això, anima la gent a seguir el temps perquè “és una afició molt bonica i sempre sorprèn”. “Així com no hi ha cap posta de sol igual, a la meteorologia dos i dos no són quatre, dos i dos poden ser quaranta o poden ser zero”, diu divertit. “Després diuen que els homes del temps sempre s’equivoquen”.