Isabel Devroux: "No és normal sentir mal quan es tenen relacions sexuals"
Palma de MallorcaIsabel Devroux (Bèlgica, 1965) és fisioterapeuta, està especialitzada en sòl pelvià i preparació per al part. Va estudiar a la Universitat Lliure de Brussel·les, fa 17 anys que viu a Mallorca i fa aproximadament un mes que ha obert la seva pròpia clínica, el centre Diez Lunas.
Creis que la societat està informada sobre què és el sòl pelvià?
— No. El sòl pelvià és el gran desconegut i toca totes les edats. Si l'haguéssim de definir, diríem que són tots els músculs que formen part de la pelvis. La seva funció és mantenir els òrgans cap amunt per tal d'evitar problemes d'incontinència urinària i anal.
Es dona importància al sòl pelvià o és el gran oblidat?
— Afortunadament de cada vegada se li dona més importància, però encara hi ha molta feina per fer. Els fisioterapeutes especialitzats lluitam perquè els ginecòlegs i els uròlegs el tinguin en compte. De vegades, les dones tenen pèrdues d'orina o senten mal quan practiquen sexe, i els ginecòlegs els diuen que és normal. No és normal sentir mal quan es tenen relacions sexuals, i per això s'ha de fer prevenció. El dolor del sòl pelvià sol estar relacionat amb contractures musculars que es poden arreglar fàcilment.
A més de sentir mal, com pot afectar un sòl pelvià dèbil les relacions sexuals?
— Afecta en tots els sentits. La dona sentirà menys i tindrà dificultats per arribar a l'orgasme. Si el sòl pelvià està massa fort, sentirà una espècie de coentor i dolor, i això provocarà que també rebutgi tenir relacions sexuals. Si no es tracta el problema, a la llarga pot perjudicar la relació de parella.
Fa poc que heu obert el centre Diez Lunas. A qui està dirigit?
— A tothom que tingui problemes de sòl pelvià, ja siguin homes o dones, però sobretot a les dones embarassades. Abans de parir, és important tenir un sòl pelvià elàstic, ja que ajudarà a expulsar el nadó. Una dona embarassada no ha de tenir un sòl pelvià fort, sinó elàstic. Això s'aconsegueix a través del massatge perianal. Fa 30 anys, a les dones que parien per primera vegada se'ls feia una episiotomia perquè els metges consideraven que el nadó no podia passar per la vagina, però realment no era així. Antigament, parlar del sòl pelvià era un tema tabú, però afortunadament cada vegada va millorant.
Cada vegada hi ha més dones que es preparen per al part?
— Sí. És important preparar el sòl pelvià per al part, però no només es tracta d'això. El procés fisiològic és molt important per ajudar el nadó a néixer. Als occidentals ens costa molt entrar en un estat de tranquil·litat, perquè la ment sempre està funcionant. Respecte del part, en tenim una visió desagradable, pensam que és terrible i fa mal. És cert que fa mal, però té la seva bellesa. Cada part és únic. Per això és important canviar el xip.
Falten professionals en el sector?
— Sí. Hi ha pocs fisioterapeutes que fan aquest tipus de preparació. N'hi ha que només fan sòl pelvià o ensenyen quines són les postures més correctes per dilatar durant el part, però no tenen en compte la importància que té la ment en tot aquest procés.
Quins problemes poden derivar d'un sòl pelvià en mal estat?
— Incontinència urinària o anal, dificultats per aguantar els gasos i problemes per arribar a l'orgasme en el cas de la dona, o l'erecció de l'home. La persona que tingui un sòl pelvià dèbil també notarà una pressió cap a baix. El cas més greu és quan afecta la vida social de la persona i, com a conseqüència, el seu estat emocional. L'estrès també provoca tensions del sòl pelvià i dolor muscular, fins i tot pot arribar a generar urgències miccionals, que són les ganes freqüents d'orinar.
Respecte de la menstruació de la dona, com l'afecta un sòl pelvià en mal estat?
— Si es tenen contractures, també sentiran dolor. Eliminar la tensió dels músculs vaginals i de les fàscies ajudarà a alleugerar-lo.
Creis que se sent vergonya a l'hora d'acudir a un expert en sòl pelvià?
— Les persones grans sí. Per sort, la mentalitat dels joves ha canviat.
A més de dones, tractau homes?
— Sí, però entre el públic masculí hi ha més tabús. Després d'una operació de pròstata, a Espanya no és recomana anar al fisioterapeuta del sòl pelvià. Després d'aquest tipus d'intervenció, bastants homes pateixen incontinència urinària i la fisioteràpia de sòl pelvià els pot ajudar a recuperar-se o millorar la incontinència urinària. Però, lamentablement, la visita a l'especialista es recomana molt tard. Quan la incontinència urinària afecta la seva vida social, és quan decideixen visitar el fisioterapeuta. També he tractat pacients amb contractures en el sòl pelvià. Per exemple, els ciclistes solen ser un gremi que pateix bastant del sòl pelvià.
Respecte de les dones, quines són les consultes més freqüents?
— La preparació per al part. És molt important que es faci, però després del part s'haurien de fer una revisió. També són clau els hipopressius. Les activitats amb impactes també poden provocar incontinència, per això dones que volen començar a practicar esport que també es revisen el sòl pèlvic.
Com es pot exercitar el sòl pelvià diàriament? Quines eines recomana?
— El sol pèlvic només es pot tonificar amb les bolles xineses o amb un vibrador. Les embarassades necessiten elasticitat i és millor que no exercitin el sòl pelvià així. Després del part és molt important tonificar-lo i enfortir-lo, però abans no. També s'ha de tonificar la faixa abdominal, amb l'objectiu d'aconseguir un bon repartiment de les pressions-abdominals. D'aquesta manera s'ajuda a prevenir possibles col·lapses, hèrnies i incontinència urinària. Aquí els hipopressius i els exercicis específics de recuperació abdominal hi tenen un paper molt important.