Adéu a les PAU i als exàmens de setembre?
March obre la porta a avançar la Selectivitat i, per tant, també anticipar les recuperacions de 2n de Batxillerat
PalmaLes d’enguany podrien ser les darreres proves de Selectivitat que es duen a terme per setembre a la nostra comunitat. Si més no, les penúltimes. La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha traslladat a la Conselleria d’Educació la possibilitat d’avançar aquests exàmens al mes del juliol per donar més facilitats als alumnes. És una proposta que des de l’àrea del conseller Martí March no es veu amb mals ulls.
La nova vicerectora d’estudiants, Rosabel Rodríguez, ha reclamat aquesta opció al Govern balear. Explica que es mira pels alumnes, ja que “es troben amb diferents dificultats”. Per exemple, que altres comunitats ja han apostat per aquest model i, per tant, els estudiants illencs tenen més complicat accedir als seus estudis en cas que no els puguin cursar a les Balears, perquè s’hauran tancat matrícules. “Segons quins estudis, es limita que els puguin seguir en un altre lloc”, exposa Rodríguez.
El conseller March no descarta en cap cas la proposta. Des d’Educació es considera que estan d’acord amb la visió de la UIB. De fet, segons March en declaracions a l’ARA Balears, la Conselleria ja va proposar aquesta solució fa anys, però la institució es va negar a seguir-la. Ara, la UIB ha canviat de parer. Mentre que Rodríguez veu viable que per al curs que ve es pugui implantar aquest model, March pensa que serà el curs 18/19.
Recuperacions al Batxillerat
Anticipar la Selectivitat significaria, també, avançar les proves de recuperació de segon curs de Batxillerat, una qüestió que sembla que acabarà sent una realitat, però que encara necessita una organització prèvia. Tot apunta que la Conselleria d’Educació treballarà per fer-ho possible, tot i que aquest curs es mantingui la mateixa dinàmica que fins ara.
Sigui com sigui, Rodríguez la troba una solució urgent i, sobretot, necessària. “Amb la incorporació a l’espai d’estudis superiors, es va apostar molt fort per una avaluació contínua. Això significa que des del primer dia que comencen les classes, a les assignatures preparam activitats que els alumnes han d’entregar”, afirma la vicerectora. És a dir, l’alumnat comença el curs endarrerit respecte dels seus companys.
A més a més, el setembre de l’any que ve tindrà una dificultat afegida: dia 1 serà dissabte, per la qual cosa no es començarien les recuperacions de 2n fins a dia 3. Tenint en compte que les notes puguin estar el 4 i que s’han de fer revisions, previsiblement la Selectivat es començaria dilluns 10. “Durant tot el mes de setembre, els alumnes no podran incorporar-se”, apunta Rodríguez.
Per la vicerectora d’estudiants, és “difícil” que amb totes aquestes explicacions no s’escolti la Universitat. “Tothom hauria d’estar-hi d’acord”, hi insisteix Rodríguez, des del Govern fins a les famílies, passant pels professors. “No afecta el calendari general del professorat”, matisa. També reitera que, en el cas dels erasmus, moltes universitats comencen les classes a final d’agost.
“Si fas feina pels alumnes i t’expliquen les seves raons, dius que sí. És molt més coherent”, subratlla. Opina que es tracta d’una tendència que cada pic més universitats de l’Estat segueixen i avancen les proves d’accés al setembre. En el cas dels professors, destaca que el setembre, en comptes de corregir exàmens de recuperació, podran dedicar els dies a preparar el curs. Arguments, n’hi ha, però cal veure què passarà el curs vinent. “Són conscients que necessiten la segona oportunitat i que no els posin més entrebancs”, conclou.