Aliança corrupta de policies i poder
La jutgessa retreu als alts càrrecs policials i polítics emparar les actuacions irregulars dels detinguts
PalmaA Cort, el batle Mateu Isern (PP) i els seus -i també els que aquesta legislatura han estat en el seu equip de govern però no són “dels seus”- s’haurien d’haver començat a prendre amb seriositat aquell escorcoll que, el setembre de 2013, va capgirar el quarter de Sant Ferran de la Policia Local en recerca de proves de la filtració dels exàmens a oficial. Mesos abans, tingueren l’avís de l’operació que va desmantellar la banda motera dels Àngels de l’Infern, en la qual dos policies locals foren detinguts. La Platja de Palma ja estava en el punt de mira. Ara, quan s’ha arribat fins i tot a imputar el regidor de l’àrea, Guillermo Navarro, des de Cort es manté el regidor, cosa que es pot interpretar com una minimització del tema. La jutgessa adverteix que els superiors policials i polítics han emparat els policies corruptes. Però l’embull es comença a aclarir.
Investigació secreta
Personalitats econòmiques, socials i també polítiques
La causa que investiguen la magistrada Carmen González, els fiscals anticorrupció Miguel Ángel Subirán i Juan Carrau (amb l’auxili de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional) està declarada secreta des de l’inici. Acumula més de 20 toms. Les irregularitats se centren en la Policia Local de Palma, però l’estiu passat també s’establí una connexió amb la Policia Local de Calvià. Des del primer moment, s’han tingut sospites que les actuacions dels policies tenien llum verda de superiors policials i polítics, amb noms que es tenen al cap però que no es poden escriure, almanco per ara.
Les zones d’oci, la clau
La Platja de Palma, un lloc atractiu per a pràctiques corruptes
L’activitat econòmica d’una zona turística i d’oci com la Platja de Palma -o com ho és també Magaluf, a Calvià- és un reclam per a aquells que tenen en la mà el poder d’afavorir a uns en detriment dels altres i treure’n tallada. Això és el que pareix que han practicat a la Platja de Palma (i també al passeig Marítim) policies locals de Palma i a Magaluf altres de Calvià.
Els protagonistes
Vuit policies detinguts i el regidor i el cap de la Policia imputats
La investigació ha fet aquesta setmana un bot qualitatiu. S’han detingut vuit policies (alguns dels quals ja estan imputats en la causa) i s’han imputat el regidor Guillermo Navarro i el cap de la Policia, Joan Mut. Cal recordar que ja hi ha imputats l’anterior cap de la Policia, Antoni Vera, i l’exdirector de Seguretat Enrique Calvo, el comissari Rafel Estarellas i altres oficials i policies. Els arrestats aquesta setmana són “la clau” de la trama i alguns, com l’oficial Tomàs Javier Mas i l’agent Daniel Montesinos, ja estaven imputats en la filtració dels exàmens. Els altres són qui era el cap del Grup d’Acció Preventiva (GAP), el subinspector Carlos Tomàs, i el policia de la Patrulla Verda jubilat Miquel Estarellas. Mas, Montesinos i Estarellas han pagat fiança per no anar a la presó. Entre els altres, hi ha un agent detingut en l’operació dels Àngels de l’Infern, Carlos Vallecillo. També s’ha imputat el cap de la Patrulla Verda, Bartomeu Capó. A Mas, Tomàs i Montesions la jutgessa els ha prohibit que s’acostin a 500 metres de la Platja de Palma per evitar que continuïn les pràctiques.
Policies en llocs clau
Les proves selectives i els nomenaments, sota sospita
Si hi ha una sèrie de policies que tenen irregulars relacions amb determinats empresaris d’oci de la Platja de Palma, s’ha d’assegurar que controlen els grups policials clau i els llocs jeràrquicament adequats. S’ha constatat la filtració de l’examen a les proves a oficial i d’altres que estan sota investigació. La primera connexió amb la part política comença a prendre forma quan el director general Enrique Calvo (PP) es veu obligat a dimitir per la filtració de l’examen al grup d’escollits.
El GAP
Dificultats i problemes per als policies que denuncien
El Grup d’Acció Preventiva (GAP), una unitat d’elit de la Policia Local, quedà copat, majoritàriament, per policies sota sospita, entre ells alguns dels vuit detinguts. Els qui han gosat denunciar-los han estat assetjats, alguns s’han vist obligats a partir del GAP i algun fins i tot ha estat expedientat i canviat de destinació. Aquest expedient ha provocat la imputació del regidor Navarro, però des de Cort s’insisteix a desvincular-lo de la trama corrupta. La jutgessa pareix que sí que hi ha trobat connexió. El cap Joan Mut s’ha defensat dient que es va traslladar el policia per rebaixar la tensió per l’existència de dos bàndols, de caire polític, en la unitat.
Pràctiques de tir
Navarro, convidat pels seus policies a Puntiró
La investigació, així mateix, ha revelat comportaments clarament amenaçants cap a policies que denunciaven les irregulariats o es queixaven o enfrontaven als líders de la trama. Per exemple, durant pràctiques de tir, cridaven el nom de dos policies i llavors es disparava el tret. Ara, la jutgessa ha imposat a tres dels policies detinguts la prohibició d’acostar-se als afectats per aquests fets i altres o comunicar-s’hi. El regidor Navarro ha estat convidat a alguna d’aquestes pràctiques de tir. Això no vol dir que fos present en aquelles concretes en què suposadament es feren les amenaces.
Tractes de favor
Empresaris beneficiats pels policies corruptes
La jutgessa, per mantenir els càrrecs contra els policies locals implicats en la trama, explica que hi ha indicis rellevants que els policies han afavorit determinats locals d’oci i prostitució, alguns dels quals s’apunta que pertanyen a destacades persones i societats amb molt de poder econòmic i social. Aquests locals tenien especial vigilància de seguretat dels policies, eren avisats d’inspeccions o se n’hi realitzaven irregularment, a més de perdre’s denúncies administratives o fer-se els ulls grossos davant delictes contra la salut pública. El subinspector Carlos Tomàs, l’oficial Tomàs Mas, l’agent Daniel Montesinos i el jubilat Miquel Estarellas són els principals. El següent episodi serà treure a la llum el nom dels locals.
La competència pateix
Els policies desplacen la botellada i els carteristes
Aquesta connivència dels policies amb determinats empresaris, els beneficia enfront de la competència, perquè han d’invertir menys en seguretat, eviten la imposició de sancions o veuen com es trasllada a altres zones els carteristes que perjudicaven els seus clients o la molesta botellada. Hi ha indicis que els policies atorgaven aquests beneficis als empresaris ‘amics’.
Com cobren els policies?
Negocis propis i barra lliure d’alcohol i fins i tot de prostitució
La gestió dels serveis de seguretat de determinats locals o de les màquines escurabutxaques, la tapisseria dels establiments o la neteja dels locals i assegurances... Aquests eren negocis que els policies implicats en la trama corrupta tenien a la Platja de Palma. I també gaudien als locals d’alcohol, menjars i fins i tot alguns de serveis de prostitució.
Intimidació i amenaces
Es retiren les armes als implicats per la seva actitud de risc
La magistrada decideix retirar les armes als policies perquè considera que és un risc que les tinguin, per les actituds que han mantigunt. A banda de les pràctiques de tir cridant el nom de policies que s’enfronten a ells, es recorden coaccions a un testimoni i se cita una persecució amb motos a un policia que es va veure obligat a deixar la unitat. Fins i tot es parla d’actituds intimidatòries d’un d’ells cap a un dels fiscals del cas i cap a policies, d’un altre cos, lligats a la investigació.
Comandaments i polítics
Donen empara als presumptes corruptes i els ascendeixen
La jutgessa recrimina als alts càrrecs policials i superiors polítics que, en lloc de defensar la funció social de la policia, han emparat els individus sospitosament corruptes facilitant-los ascensos, millores i procurant-los seguir en llocs per als quals no tenien la titulació.
Inacció dels superiors
Els comandaments deixen passar denúncies
Hi ha casos concrets que, segons els investigadors, revelen que els comandaments policials o polítics no atenen les denúncies. Està documentat que Montesinos tenia activitats que podien ser incompatibles amb la seva funció i tot just es va fer una entrevista amb ell i es va arxivar el cas. Ni tan sols es va obrir una investigació formal per les pràctiques de tir amenaçants. És més, es va obligar a callar. També se cita l’expedient obert i el canvi de destinació d’un policia del GAP que es va enfrontar a un dels detinguts. Es tracta d’un agent que havia col·laborat amb la justícia en la causa. I l’expedient esmentat va ser el motiu de la imputació del cap de la Policia Joan Mut i del regidor Navarro. No s’ha oblidar tampoc que, abans de la seva imputació, la justícia va intervenir l’ordinador del regidor. Continuarà.