Antoni Real : “S’han solucionat moltes interaccions”

President del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears

Antoni Real : “S’han solucionat moltes interaccions”
Anna Vidal
14/05/2017
2 min

PalmaS’estima que a les Balears hi podria haver al voltant d’un 20% de població polimedicada. La majoria són persones majors amb malalties cròniques que prenen més de cinc medicaments al dia.

Representa un problema la polimedicació?

Tenim molta gent major, de cada vegada més perquè la piràmide de població s’ha invertit, amb tres o quatre patologies cròniques que prenen més de cinc medicaments al dia. Parlam de malalties relacionades amb el nostre estil de vida com són la hipertensió, el colesterol, la diabetis. Hem de tenir en compte que hi ha moltes patologies ocultes, com el colesterol, que fa que la gent no segueixi de manera adequada el tractament, o bé perquè es troben bé o perquè se n’obliden. S’estima que un de cada dos pacients amb malalties cròniques no fa el tractament adequat prescrit pel metge.

Hi ha el perill que es produeixin interaccions.

Cada vegada els medicaments són més intel·ligents, més afinats, i gràcies a la investigació s’han solucionat moltes interaccions entre fàrmacs. Quan les receptes eren en paper, es produïen duplicitats, i a vegades hi havia persones que prenien dos antiinflamatoris amb noms diferents. Amb la recepta electrònica això s’ha corregit i, en el cas de les persones polimedicades, ha ajudat molt a tenir un control dels medicaments que es pren el pacient. Quan els farmacèutics dispensam un medicament, tenim accés a una base de dades que recull cada dispensació i si hi ha interaccions entre un medicament i un altre.

Com detecten les farmàcies l’abús de medicació?

És difícil, perquè els medicaments sense recepta no queden registrats. Nosaltres vàrem demanar fa temps que, respecte de tots aquells medicaments que no entrassin en recepta, l’apotecari pogués fer constar que se n’havia dispensat un i saber si el pacient n’està prenent altres. D’aquesta manera podríem saber si se’n fa un abús, un mal ús o si interfereix amb altres medicaments.

Hi ha sobremedicació?

Crec que en general se’n fa un ús correcte, tenim un sistema sanitari bo. No hi ha malalties, hi ha malalts, i tots són diferents. El més important és evitar l’automedicació, i en aquest sentit des del col·legi feim una crida a la població perquè faci un ús responsable dels medicaments, que no s’automediqui i que, en cas de dubte, consulti els professionals.

stats