Armengol rebutja el dúmping fiscal i demana "federalisme" per als impostos

La presidenta destaca el paper del Govern de les Illes en els acords aconseguits en la conferència de presidents

Armengol durant la roda de premsa posterior a la Conferència de Presidents.
Efe
18/01/2017
3 min

MadridLa presidenta de Balears, Francina Armengol, va rebutjar el dúmping fiscal, però va demanar més capacitat d'autogovern i "federalisme" per gestionar els impostos, cosa que defensarà que s'inclogui en el nou model de finançament autonòmic.

En la roda de premsa al final de la sisena conferència de presidents que es va dur a terme ahir, dimarts, al Senat, Armengol es va referir a les discrepàncies d'algunes comunitats amb la gestió fiscal de Madrid, on han baixat l'impost de Patrimoni, IRPF i Successions.

La presidenta de les Illes va rebutjar l'harmonització perquè considera que la política fiscal és "decisiva" per fer polítiques socials i redistribuir la riquesa.

No obstant això, sí que vol que el nou model, que podria estar llest enguany, segons el compromís aconseguit aquest dimarts, tingui en compte "l'esforç fiscal" que es fa a cada territori, ja que, va dir, Balears té una major coresponsabilitat que altres comunitats i, en canvi, rep menys.

Després de fer una valoració "positiva" d'aquest nou espai de "diàleg" que es va obrir a la Cambra alta, la presidenta sí que va trobar a faltar les absències de Catalunya i el País Basc perquè posen en relleu l'existència d'una crisi territorial que "cal abordar" precisament des d'aquest diàleg i no des de la judicialització.

"Ens ha faltat cintura política", ha recalcat Armengol, satisfeta, d'altra banda, perquè les propostes plantejades des del seu Govern han aconseguit que els acords d'ahir, dimarts, siguin "més efectius" i vagin més orientats a resoldre els problemes dels ciutadans.

Va plantejar, entre altres coses, que després d'una crisi "molt dura", abordada amb retallades que van afectar molt els serveis socials, es reprengui el finançament de la Llei de dependència (33% per a l'Estat, 33% per a les comunitats autònomes i el 33% restant per a l'usuari).

També va instar a derogar la LOMQE i la reforma laboral amb un nou Estatut dels Treballadors "per fugir d'aquesta precarietat que s'ha instal·lat", va afirmar.

La presidenta balear, Francina Armengol, saludant el rei Felip VI a la Conferència de Presidents.

Centrada en el tema fiscal, Armengol va explicar que a Balears, al contrari que a Madrid, s'han apujat alguns impostos i s'ha creat una nova taxa per als turistes, i va incidir que són les comunitats les que han de decidir quins impostos pugen i quins baixen.

Clau també per a Armengol, com per a la resta d'autonomies, va recalcar, és el nou sistema de finançament per a l'elaboració del qual, va assenyalar, Balears ha aconseguit que hi hagi una comissió d'experts que faci la proposta de finançament i que en aquesta comissió hi sigui l'autoritat independent, a més de les comunitats i l'executiu central.

Va plantejar igualment que es tingui en compte el "principi d'ordinalitat" per no quedar en "pitjors condicions" i va recordar que l'Arxipèlag és la segona comunitat a aportar i, per contra, la setena a rebre. "Això no és just", va subratllar.

Es va queixar que els costos d'insularitat no estan compensats i va celebrar, en canvi, que ahir es van abordar com es repartiran els fons europeus.

Armengol va aprofitar per exigir al govern que se superin les taxes de reposició de funcionaris en sanitat i educació, encara que en aquest cas l'acord va ser "més 'light'" del que desitjava, va assegurar.

La presidenta va creure que és positiu que s'hagin fet passes perquè les comunitats tinguin pes en la possible reforma de la Constitució en ser incloses en la comissió creada al Senat per a aquesta comesa.

stats