Armengol vs. Company: capítol I
L’economia, el turisme i l’ombra de la corrupció centraran el debat de política general
PalmaL’estat de l’economia balear, el finançament autonòmic i el turisme, però també els casos de presumpta corrupció en el si d’algunes conselleries de MÉS marcaran el debat sobre l’orientació política general del Govern, que s’encetarà aquest dimarts al Parlament amb el discurs de Francina Armengol i que suposarà el primer encarament entre la cap de l’Executiu i el president del PP, Biel Company.
La presidenta traurà pit per les grans fites de la legislatura, com la signatura del conveni d’hostaleria, amb pujades salarials del 17%, però mantindrà el discurs de l’herència rebuda i fent un repàs de la recuperació de drets i de l’estat del benestar. Conscient que la política turística ha estat un dels punts febles del seu govern, Armengol la defensarà com a possible motor de canvi de l’economia per tal de reduir la crispació social envers la massificació i aconseguir sortir del monocultiu turístic. Xerrarà del REB, però sobretot de qüestions socials i, de fet, enguany no s’espera l’anunci de grans projectes en infraestructures, com l’any passat, sinó més aviat propostes relacionades amb ajudes públiques.
Biel Company s’estrenarà en un debat de política general fent balanç dels primers dos anys i mig de legislatura i valorant allò en què han quedat les promeses de l’inici de legislatura. Parlarà del fet que la millora econòmica que han experimentat les Balears no ha arribat a la ciutadania. Per aquest motiu, el PP demanarà quines inversions s’han fet per redistribuir la riquesa, quina és la política fiscal de l’executiu d’Armengol o quin és el model econòmic pel qual s’aposta. Les polítiques turístiques també centraran una part del discurs de Company; especialment la llei del sector, aprovada al final de l’estiu al Parlament. D’altra banda, el president del PP analitzarà la situació en la qual arriba la presidenta a aquest debat, tenint en compte les crisis que ha patit el Pacte o el cas de presumpta corrupció que afecta algunes conselleries de MÉS. A més, dedicarà una part de la seva al·locució a fer propostes en positiu per projectar-se com a alternativa de Govern.
Podem també atacarà l’Executiu per la presumpta corrupció i serà molt crític amb la política turística perquè considera que “hi ha un marge molt ampli per rompre amb les polítiques del PP”. El nou finançament, la necessitat de diversificar el model productiu amb, per exemple, una dotació econòmica important per al pla d’indústria o el paper que està tenint el PSOE davant la situació política a Catalunya seran altres temes que trauran davant la presidenta.
MÉS per Menorca, a través del seu portaveu, Nel Martí, es referirà a l’Impost de turisme sostenible i a la Llei de fosses i la d’igualtat com a aspectes positius de l’acció de govern, però també recordarà aquells punts dels Acords pel Canvi que encara estan per desenvolupar, especialment els que afecten Menorca, com la posada en marxa de la residència per a malalts i familiars.
Per part seva, MÉS per Mallorca insistirà en la necessitat d’augmentar la intensitat de confrontació amb l’Estat, sobretot davant una situació en què el Tribunal Constitucional ha suspès algunes de les lleis que ha aprovat el Parlament aquesta legislatura i el debat sobre el nou model de finançament autonòmic pot fer que les Balears surtin més perjudicades del que ja estan.
El portaveu d’El Pi, Jaume Font, assenyalarà les mancances però també recordarà les actuacions que al seu parer han beneficiat la ciutadania. Pel que fa a les propostes amb vista al futur, Font posarà esment en la necessitat d’apostar per la recerca i per les energies renovables com ara la fotovoltaica i l’eòlica.
La presumpta corrupció, la “situació jurídica de Biel Barceló” i el “segrest” del PSIB per part de MÉS seran el fil conductor de la intervenció de Ciutadans, que criticarà l’adoctrinament a les aules, l’obligatorietat de saber català per treballar a la sanitat pública i la política de “confrontació” del Pacte.