Balears, el territori més discriminat pel sistema de finançament
Les Illes van ser la segona comunitat que més va aportar als comptes de l'Estat i la novena en finançament, segons un estudi de la Generalitat de Catalunya
Barcelona/PalmaBalears va ser el 2014 la segona comunitat en aportació fiscal per càpita al sistema de finançament i la novena en recursos rebuts una vegada aplicat el model de redistribució vigent, segons un informe realitzat per la Generalitat de Catalunya.
D'acord a aquesta anàlisi, fa dos anys l'aportació tributària als comptes estatals de l'Arxipèlag va ascendir a 2.460 euros, 19,5 punts per sobre de la mitjana, la qual cosa va situar les Illes al capdavant de les autonomies que més van recaptar, només per darrere de Madrid, amb 2.830 euros per càpita i un índex de 137,5 punts, 100 dels quals són la mitjana estatal.
En el repartiment posterior de recursos per part del govern central, a Balears li van correspondre 2.229 euros per habitant, un índex de 99,4 i el novè lloc en la classificació de les quinze comunitats autònomes del règim comú.
L'estudi de la Generalitat catalana té en compte també el cost de la vida a les diferents comunitats, la qual cosa representa per a l'Arxipèlag una caiguda fins al lloc onze quant a recursos rebuts del sistema de finançament, amb una mitjana de 2.254 euros reals, 3,3 punts per sota de la mitjana estatal.
Catalunya va ser el 2014 la tercera comunitat autònoma que més recursos tributaris va aportar al sistema de finançament i la desena en recursos per càpita rebuts una vegada aplicat el model de redistribució vigent, segons l'informe.
La comunitat de Madrid va ser la que major aportació va fer al sistema de finançament, amb 137,5 punts, seguida de Balears (119,5 punts) i de Catalunya (117,6 punts), mentre que la que va ocupar el primer lloc en recursos rebuts va ser Cantàbria (128), a la qual van seguir la Rioja (123,5) i Extremadura (119,1 punts).