El Consell de Mallorca inicia un expedient de declaració de Bé Catalogat de la Feixina
Amb aquest acord de la Comissió de Govern, publicat al BOIB de dissabte, torna a començar el procés per a la protecció del monòlit d’origen feixista, continuant la demanda de particulars i entitats veïnals
PalmaEl procés per a la declaració de Bé Catalogat del monòlit de la Feixina torna a començar després que el dissabte 24 de setembre el BOIB publicàs l’acord de la Comissió de Govern del Consell de Mallorca d’incoar l’expedient, “d'acord amb l’informe emès pel cap de servei de Patrimoni Històric de 29 de juny de 2016”.
La Comissió de Govern del Consell, reunida el 21 de juliol, adoptà aquesta decisió estimant així “el recurs administratiu d’alçada interposat per l’Associació de veïns i amics de Santa Catalina contra l’acord de la Comissió Insular de Patrimoni Històric de 22 de desembre de 2015”, segons consta al BOIB.
A diferència del que es feia fins ara, la decisió d’incoar aquest expedient correspon exclusivament a la Comissió del Govern, sense passar abans per la Ponència Tècnica ni per la Comissió de Patrimoni. Segons la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, “l’acord s’ha notificat a les entitats, s’ha publicat al butlletí oficial i posteriorment l'hauran de valorar els tècnics del departament i també la Comissió de Patrimoni. A partir d’aquest moment, tenim un any per emetre una decisió en un sentit o un altre, tot i que la voluntat de la direcció insular és que es respongui el més aviat possible, atesa la politització i la polèmica que hi ha al voltant del monòlit”.
Informe del cap de servei jurídic
L’acord de la Comissió del Govern inclou “estimar, d'acord amb l’informe jurídic emès pel cap de servei de Patrimoni Històric”, el recurs d’alçada interposat per la representant de l’Associació de veïns i amics de Santa Catalina contra l’acord de la Comissió Insular de Patrimoni Històric de desembre de 2015, que havia denegat “la incoació de l’expedient per a la declaració com a Bé d’Interès Cultural o Bé Catalogat del monument de la Feixina” i desestimat, així, les al·legacions formulades per l’Ajuntament de Palma i pel representant de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca.
L’informe jurídic, que no tècnic, en el qual es basa aquest acord està signat pel cap de servei, Miquel Barceló, director insular en la legislatura passada, quan el Consell estava presidit per la popular Maria Salom i sota la vicepresidència de Joan Rotger. Aquest plantejament jurídic es refereix a un informe de l’Icomos (Comitè nacional espanyol del Consell Internacional de Monuments i Llocs Històrics i Artístics), que ja va ser polèmic en el moment que es va fer públic perquè no està signat. En aquest sentit, la directora insular de Patrimoni ha dit que “ara haurem de valorar què diu aquest informe de l’Icomos i si és vàlid o no ho és”.
Kika Coll, en declaracions a l’ARA Balears, admet que “amb aquesta incoació es torna a posar en marxa el mateix procés de valoració tècnica que ja s’havia fet. Els tècnics de Patrimoni ho hauran de tornar a valorar. L’allau d’expedients rebuts després que la Ponència Tècnica i la Comissió de Patrimoni Històric decretassin que no hi havia motius per protegir el monòlit, a més de l’informe jurídic del cap de servei, aconsellen una segona reflexió, que és la que ara hem iniciat”.
Tot i la voluntat manifestada per Kika Coll perquè els tècnics de Patrimoni ho valorin el més aviat possible, la directora insular assegura que “hi ha interessos tan polititzats al voltant de la demolició o la protecció de la Feixina, que totes les parts mouen cel i terra per aconseguir els seus propòsits. No podem donar terminis, però el procés serà molt llarg”.