Cort reclama més recursos per acollir totes les víctimes de violència masclista a Palma

El regidor d'Igualtat, Aligi Molina, demana la "implicació" del Govern, ja que hi ha més demanda que places. El 2015 es varen atendre 120 persones

L’Èlia (nom fictici) ha recuperat la seva vida amb l’ajuda d’una companya de feina.
Martí Gelabert
03/08/2017
2 min

PalmaL'Ajuntament de Palma va atendre 120 persones a través del Servei d'Acolliment Municipal a Víctimes de Violència de Gènere (SAMVVG) durant l'any passat. El regidor d'Igualtat, Aligi Molina, i la directora general de l'àrea, Lucia Segura, han presentat aquest dijous dematí la memòria del servei del 2016.

Aquesta xifra s'ha reduït 21 persones respecte del 2015. Les dades, tot i així, són molt variables. El 2014 es varen atendre 104 persones i el 2013, 119. La majoria de persones ateses són dones adultes, encara que també hi ha un gruix important de menors. De fet, l'any passat, 36 de les dones ateses tenien "càrregues familiars", mentre que 28 varen acudir soles al servei.

Evolució de les persones usuàries

Sobre la variació de les xifres, Segura ha explicat que no se'n pot definir el motiu, ja que no hi ha estudis científics ni disponibilitat per investigar-ho. Això sí, el factor de la crisi i la reducció de sous, a més de la situació d'emergència d'habitatge que pateix la ciutat fa que aquestes dones víctimes tinguin encara més problemes per trobar una casa. Pel que fa al perfil d'atenció, el 48,4% de les dones es trobava en situació d'atur en entrar-hi i vuit de cada deu tenen entre 22 i 44 anys. De les 64 dones ateses el 2016, a més a més, 7 feia menys d'un any que residien a Palma.

Perfil de les dones ateses

Molina ha advertit que, malgrat la tasca que fa l'Ajuntament per acollir les víctimes, encara hi ha millores a assolir. Per exemple, hi ha més demanda que places. En aquest cas, es col·labora amb l'Institut Balear de la Dona, que té un servei fora de Palma. També es treballa per poder tenir més pisos disponibles, ja que no totes les dones necessiten estar al centre. Molina, però, ha demanat la “implicació” del Govern per millorar el servei. El SAMVVG disposa d'un casal amb 30 places i tres pisos amb 10 més.

Segons les dades que recull la memòria, el 81,69% de les dones ateses va patir agressions físiques i sexuals. Ara bé, Segura ha recordat que la resta de víctimes ha patit agressions psicològiques, econòmiques o de privació de llibertat, entre d'altres. La meitat (54,69%) tenien, a més, una ordre d'allunyament. Cal destacar que fins a un 64% varen ingressar de manera urgent al centre. En aquests casos, totes les demandes urgents s'han resolt el mateix dia. Per a la resta, s'ha aconseguit l'acolliment en un màxim de 72 hores.

Recuperar la dignitat

En relació amb el temps d'estada la centre, destaca que 16 de les dones varen estar-hi menys d'una setmana, mentre que 13 varen ser acollides entre un i tres mesos. En un cas es va superar l'any i en un altre, els 18 mesos. El temps d'estada varia en funció del temps que necessita la víctima per recuperar-se completament. En tot cas, no hi ha un límit.

El regidor també ha indicat que el servei es va començar a prestar en un edifici que “no gaudia dels mínims de dignitat”, però que es va fer un canvi d'equipament i de contractacions amb alguns dels serveis, com el de menjador. A més, s'està reformant un edifici municipal per ubicar el servei.

stats