C’s es basa en el Círculo Balear per denunciar l’“adoctrinament”
Envia un informe al Defensor del Poble amb denúncies de l’entitat i de mitjans que li donen veu
PalmaCiutadans insisteix a treure rèdit polític del conflicte a Catalunya. I les Balears en surten copejades. L’ofensiva del partit de dretes és clara: a les aules de les Illes s’adoctrina. De fet, el Defensor del Poble a l’Estat, Francisco Fernández Marugán, estudiarà la denúncia que Ciutadans va traslladar-li ahir a Madrid de casos d’adoctrinament. Va ser el responsable de l’àrea d’Educació del partit a escala estatal i també portaveu balear, Xavier Pericay, qui va entregar un informe dels suposats casos a Fernández Marugán.
Es tracta d’un document basat -no completament, però sí en bona part- en denúncies realitzades per l’entitat ultraespanyolista Círculo Balear i mitjans de comunicació que li han donat veu amb insistència aquestes darreres setmanes. Segons Pericay, la Conselleria d’Educació no ha “intervingut” en aquest assumpte i el Govern ha considerat que les “proves aportades pels mitjans de comunicació no tenen gens de valor”.
Ara bé, les acusacions s’allunyen de la realitat, segons sosté la Conselleria de Martí March. Va ser el mateix conseller, precisament, qui dijous assegurà que, a cada cas que s’ha denunciat als mitjans, se li ha donat atenció. En concret, Inspecció Educativa ho ha investigat i n’ha enviat un informe -en què s’assegura que no hi ha adoctrinament en cap d’ells- a la Fiscalia de Menors. Però Ciutadans hi insisteix. Repassam algunes de les denúncies que es recullen en l’informe.
Resposta a l’1-O
Protesta per l’actuació repressiva de l’Estat a través de la policia
Entre els mesos de setembre i octubre es varen elaborar diversos manifests a favor d’un referèndum a Catalunya i en contra de la repressió policial que es va viure el dia que es va dur a terme. Ciutadans denuncia que es tracta d’“apostar políticament pel referèndum [...] dissimulant-ho amb eufemismes d’atac a drets i llibertats”. Segons el partit taronja, els comunicats de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (FAPA), l’Assemblea de Docents, STEI, Alternativa i UOB són casos d’adoctrinament. És a dir, s’acusa d’adoctrinar sindicats i associacions que denuncien la repressió policial.
Més enllà, C’s assegura que els manifestos “sobrepassen l’àmbit educatiu” i assenyala amb noms i cognoms centres educatius de les Illes. Cal recordar que la violència de l’actuació policial de l’1-O va causar grans desperfectes, precisament, a centres educatius de tot Catalunya.
Pericay també denuncia en aquest informe els actes que es varen dur a terme a l’IES Mossèn Alcover, IES Sineu, IES Josep Maria Llompart, IES Pau Casesnoves, IES Marratxí, IES Porreres i IES Son Pacs. En tots els casos, es tracta de “concentracions voluntàries”, però Ciutadans denuncia que no es varen impedir aquestes protestes. I això, segons el partit, és adoctrinar.
La resposta del Govern és clara: “No tenim cap denúncia d’adoctrinament a les aules”. Així ho va expressar March dijous i ho va recordar ahir la portaveu de l’Executiu, Pilar Costa. “Són acusacions sense fonament”, va prosseguir, i va recordar que s’ha “recuperat una normalitat que mai no hauríem d’haver perdut”.
Dins l’aula
Reflexionar a partir d’una cançó “antimonàrquica”
En la línia de les denúncies cap al raper Valtonyc pel contingut de les seves lletres, Ciutadans no considera apropiat que els alumnes puguin debatre sobre una cançó “del grup català Els Pets”. La cançó en qüestió és la de Jo vull ser rei, en què s’ironitza sobre la la condició dels monarques. En una prova, un centre va fer preguntes de comprensió lectora, com què relata la cançó, si estan d’acord (o no) amb la posició de l’autor -amb arguments- o respondre una sèrie de preguntes sobre com arriba al càrrec un rei.
Martí March ja va lamentar des d’un primer moment que es critiqui l’obertura de debats a centres educatius: “A les Illes Balears i a Espanya, una de les qüestions que més falla és que les escoles haurien de debatre més”.
Símbols
Pericay recupera les protestes al TIL de Bauzá
Un dels arguments exposats a l’informe és que centres varen utilitzar llaços amb la senyera per protestar contra els atacs al català de José Ramón Bauzá amb l’aplicació del TIL. Cal recordar que durant aquesta legislatura s’ha abolit la polèmica llei de símbols que el PP va prohibir exhibir. C’s també critica que hi hagués cartells a favor del referèndum a passadissos d’alguns instituts.
Valtonyc
La xerrada a l’IES de Santa Margalida
Una de les condemnes més controvertides de l’Audiència Nacional va ser la del raper Valtonyc per enaltiment del terrorisme. El 27 de març va ser convidat a fer una xerrada a l’IES Santa Margalida, un altre cas que segons el partit de dretes creu que és adoctrinament. Tot i així, al mateix informe sí que exposen la versió de l’Institut: el raper va ser convidat per “criteris periodístics”. La llibertat d’expressió és adoctrinament, segons es pot concloure de les interpretacions de l’informe.
Un altre argument que sosté Ciutadans perquè hi hagi “adoctrinament” a les aules és una enquesta lingüística que es va realitzar a l’IES Pau Casesnoves. “Has nascut als Països Catalans o a l’estat espanyol?”, es demanava a l’alumnat. Ara bé, també s’explicita que primer es fa la diferència entre “països de parla catalana” i “estat espanyol”. El director del centre ja va assegurar que es feia per “un ús purament cultural del terme Països Catalans” i que “no existeix cap component polític” en aquesta qüestió.