L'Ara Balears premia el compromís per servir un país més digne, més culte i més tolerant
Més de 150 persones assisteixen a la tercera gala dels premis que adjudica aquest diari
Agustí Villaronga, Premi ARA Balears Toni Catany a la cultura que fa país
Agustí Villaronga ha estat mereixedor del guardó l'any en què ha dirigit i estrenat 'Incerta glòria' pel conjunt de la seva obra cinematogràfica, la seva singularitat i els vincles amb l'esperit del fotògraf Toni Catany.
Aquest director i guionista palmesà nascut l'any 1953 és el cineasta de les Balears amb més reconeixements i trajectòria. L'any 1987 gravà la seva primera obra, 'Tras el cristal', seleccionada per al Festival de Berlín, Premi de la Crítica de Mallorca, premi Onda i Gran premi del Festival de Cinema de Barcelona. El 1992 enregistrà el documental 'Al-Andalus: les arts islàmiques a Espanya' i el 1997 tornà amb '9.99'. El seu següent treball fou la pel·lícula 'El mar' (2000), basada en la novel·la de Blai Bonet i que va suposar el retorn de Villaronga com a autor d'una pel·lícula íntegrament seva. L'any 2001 va rebre el Premi Nacional de Cinema de Catalunya i el 2002 dirigí 'Aro Tolbukhin: en la mente del asesino'.
Després d'uns anys lluny del cinema, el director mallorquí estrenà l'any 2010 'Pa negre', pel·lícula basada en les novel·les 'Pa negre' i 'Retrat d'un assassí d'ocells', de l'escriptor Emili Teixidor. Amb aquest film Villaronga va ser guardonat amb nou premis Goya –un, el de millor direcció– i 13 Gaudí. Fou l'any 2011, any en el qual també va endur-se el Premi Nacional de Cinematografia, el guardó que recompensa l'aportació més distingida en l'àmbit cinematogràfic de l'Estat. Al mateix any, 'Pa negre' fou seleccionada per competir per l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.
L'any 2012 rebé diversos guardons per la seva trajectòria, com el premi honorífic del Festival Internacional de Cinema i Arts Escèniques Gai-Lesbo i Trans de Bilbao (Zinegoak), el premi Jordi Dauder de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya i un homenatge de l'Spanish Cinema Now a Nova York.
Pilar Benejam, Premi Bartomeu Picornell a la millora de la qualitat educativa
La renovació en pedagogia i la innovació didàctica són dos dels eixos vertebradors de Pilar Benejam. La geògrafa i pedagoga nascuda a Ciutadella ha estat premiada per l'ARA Balears amb el premi a la millora de la qualitat per tota una vida dedicada a l'educació. Des de 1972 és catedràtica del departament de Didàctica de la llengua, de la literatura i de les ciències socials de la UAB.
La seva trajectòria ha estat guardonada en nombroses ocasions. El 2004 va rebre el premi Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el premi Jaume Vicens Vives. Un any abans, va aconseguir el Ramon Llull. Per altra banda, també li va ser concedit el premi Emili Darder per una vida dedicada a la formació del professorat.
Entre els seus honors destaca que és membre de l'Associació de mestres Rosa Sensat, on va tenir una participació molt activa en l'etapa constituent de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser redactora del 'Manifest de Bellaterra'. També ha format part de diverses comissions per la reforma de la formació del professorat de Catalunya i Espanya. És experta en temes de revisió de programació escolar i assessorament d'administracions públiques.
Sanifit, Premi Ara Balears a la millor iniciativa econòmica
Sanifit pot suposar l'abans i el després per al sector biofarmacèutic balear i converitr-se en el punt d'inflexió cap al canvi de model econòmic que hauria de posar punt al monocultiu turístic. La companyia, que va néixer l'any 2007 com una 'spin-off' de la UIB, es dedica a investigar tractaments per problemes de calcificacions. Un dels seus medicaments en fase experimental, el SNF472, es destinarà a la cura de malalties cardiovasculars relacionades amb la calcificació
Han aconseguit, amb una seu al Parc Bit i una altra a San Diego, als Estats Units, un finançament de 36,6 milions d'euros que els permetrà avançar en el desenvolupament d'aquest tractament i augmentarà exponencialment la inversió en R+D+i que es fa a les Balears. Aquest dimecres han recollit el premi un dels socis cofundadors, Bernat Isern, i la directora científica de la companyia, Carolina Salcedo.
'Sons de barri', Premi Ara Balears a l'acció social
El projecte 'Sons de barri' pretén fer que la música, a través del cant coral, sigui un element cohesionador de les diferents comunitats i de millora de la convivència al barri de Son Gotleu, fent que els infants i joves siguin els vertaders il·lustradors i protagonistes de fer arribar la música i la cultura a tots els racons del barri. En aquesta iniciativa, impulsada pel director general del col·legi Sant Josep Obrer, Antoni Salvà, participen actualment més de 250 infants i joves del barri, set centres educatius, la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Palma, el Conservatori Superior de Música i Dansa i quatre mestres voluntaris.
Després de tres cursos, el projecte ha crescut i ha incorporat noves col·laboracions. Quant a la metodologia, cada any a principi de curs es fa un tria del repertori musical –enguany han estat cançons de la Mediterrània–, s'ajusten horaris de l'activitat de la coral de cada centre i es trien els dies en què es realitzaran els tres concerts previstos.