EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES

Educació obre expedient al cap d'estudis de l'IES Marratxí

El procediment neix de la demanda d'una alumna que hauria enregistrat una conversa

UN INSTITUT SIGNIFICAT  L'institut de Marratxí ha tingut un significat paper en la mobilització docent i en les seves instal·lacions s'han fet assemblees.
Bartomeu Picornell
04/01/2014
2 min

Palma.La Conselleria d'Educació ha obert expedient al cap d'estudis de l'IES Marratxí, Xavier Juan, per la seva actuació durant la vaga docent que marcà l'inici del curs escolar com a protesta contra el TIL, les retallades i la política educativa dels governs autonòmic i central, segons han confirmat diverses fonts a l'ARA Balears.

Es tracta del segon expedient que afecta aquest centre educatiu, tot i que el del cap d'estudis és, ara per ara, informatiu i no ja disciplinari com el que té obert el director de l'institut, Jaume March.

Com en el cas de March, sembla que el procediment qua afecta Juan hauria partit d'una demanda d'una alumna que hauria enregistrat una conversa del cap d'estudis amb un grup de joves que protestaven perquè volien fer classe.

Juan hauria contestat en "to col·loquial" i la resposta hauria estat interpretada com una hipotètica "denegació del dret a l'educació", a més de "possiblement ofensiu", pel grup d'alumnes contraris a la protesta docent. Juan ja té coneixement de l'expedient que se li ha obert.

Que se'n tingui constància, aquest seria el cinquè procediment que afecta els equips directius de centres arran del conflicte educatiu. Els primers afectats foren els tres directors de Maó, que el mes d'agost veieren com l'expedient anava acompanyat de mesures cautelars que els suposaven la suspensió de sou i de càrrec.

El quart arribà el 20 de desembre. Just el dia en què començaven les vacances de Nadal, Jaume March, director de l'IES Marratxí, rebé la notificació oficial de l'obertura d'un expedient disciplinari per falta molt greu per vulnerar durant la vaga "el dret a l'educació i a la neutralitat". A diferència del cas de Menorca, l'expedient de March no anava acompanyat de mesures cautelars, motiu pel qual pot continuar exercint el càrrec i percebent-ne les retribucions corresponents.

La notícia caigué com una bomba en els sindicats i en l'Assemblea de Docents, que, immediatament, anunciaren una jornada de vaga per al 7 de gener, dia en què es reprèn el curs escolar.

A part de la indignació, pel que es considerava una "represàlia", causà molta estranyesa el moment elegit per comunicar la sanció, mesos després dels fets i amb la vaga "aparcada", i a més just després que el PP aprovàs al Parlament balear la Llei de símbols, norma que té com a finalitat la prohibició a les escoles i instituts de l'exhibició d'un dels símbols de la protesta docent: les senyeres i els llaços quadribarrats.

Estranyesa dels directors

Idèntica sensació s'endugué l'Associació de Directors. Dies abans havia mantingut una reunió amb la consellera, Joana Maria Camps, i amb el secretari autonòmic, Guillem Estarellas. A pesar de la bel·ligerància declarada dels directors, semblava que l'Administració autonòmica volia reobrir el diàleg i cercava punts d'acostament. En cap moment de la conversa no tingueren la impressió, més aviat el contrari, que s'estiguessin tramitant nous expedients a companys.

Això, unit al fet que el procediment fos publicitat dies abans de la notificació oficial per una organització juvenil de caràcter espanyolista, ha suscitat sospites que l'orientació disciplinària podria tenir orígens en una indicació aliena a la mateixa Conselleria d'Educació i de més rang polític.

L'Associació de Directors ha exigit una nova reunió a la consellera perquè els expliqui els motius dels darrers esdeveniments.

stats