Els professors de la UIB acusats de vendre un medicament fals es declaren innocents davant del jutge
Els catedràtics han negat que hagin comercialitzat el 'Minerval' i han declarat que no es referien al producte com un medicament sinó com un "nutracèutic"
PalmaEls dos professors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) acusats d'haver comercialitzat un medicament contra el càncer en fase de proves anomenat Minerval, han defensat la seva innocència, davant el jutge, aquest dimarts. Els catedràtics Pablo Escribá i Xavier Busquets han declarat durant poc més d'una hora cadascun i no han volgut fer declaracions als mitjans. La Fiscal, per la seva banda, no ha demanat per a cap dels declarants mesures cautelars.
L'advocat d'Escribá, Santiago Fiol, s'ha limitat a assenyalar que Busquets i Escribá "no venien un fàrmac" sinó un "nutracèutic", negant que el seu client s'hagués referit mai al Minerval com un medicament. Segons Fiol, aquest fet "podia acreditar-se a la patent" i a les factures dels compradors del producte. "No hi ha comercialització de res" i "no hi havia cap contraprestació econòmica, el que s'ha entregat sempre és un producte legal i que està patentat des de l'any 2003", ha afegit.
Fiol també ha negat rotundament l'existència de l'enriquiment de 600.000 euros que els va atribuir la Policia Nacional en un comunicat el dia 11 d'abril i ha assegurat que els declarants "no venien res", sinó que només eren "intermediaris" i els doblers que els consumidors aportaven responien únicament al preu de cost i a donacions destinades a sufragar la investigació. No obstant això, convé recordar que el dia que els catedràtics van ser detinguts es van negar a declarar davant la policia, que a hores d'ara ja compta amb més d'una quinzena de denúncies per la presumpta estafa.
"Intentaré resoldre aquesta gran equivocació, per dir-ho d'una manera suau" van ser les paraules d'Escribá quan va ser preguntat per l'ARA Balears per la seva versió dels fets el 14 d'abril.
Busquets ha estat el primer a declarar davant el jutge instructor, Enrique Morell, i davant del seu advocat, Antoni Rotger. La sessió ha començat a les 9.30 h i ha durat aproximadament una hora i mitja. Aquest diari ha pogut comprovar que un dels advocats felicitava Busquets per la seva intervenció. "Enhorabona, ha anat molt bé", li ha dit, acompanyant el missatge d'ànims amb una encaixada de mans.
Per la seva banda, la dona d'Escribá, Juana Alemany, ha declarat després del seu home. La seva ha estat la declaració més curta, que amb prou feines ha arribat als deu minuts de durada. Segons fonts pròximes al cas, Alemany era la persona que s'hauria encarregat de gestionar els comptes de la Fundació Marathon, entitat que hauria servit per fer passar la venda del producte com una donació voluntària per a la investigació. També hauria estat l'administradora única d'altres empreses com Bega Pharmaceuticals o Pharma Concept, també plataformes online des de les quals es pot comprar tant el Minerval com el Dhalifort, un producte amb suposades propietats curatives contra l'alzheimer.
Cal recordar que Escribá i Busquets van ser detinguts el 7 d'abril per la presumpta comercialització del Minerval, un medicament en fase experimental, tal com afirmaven als seus clients. Segons informa a la patent de la molècula, Escribá assegura haver subministrat la substància a una pacient l'any 2000, tot i que, oficialment, el primer assaig clínic regulat no va començar fins al maig del 2013.
La UIB va donar per bo un assaig clínic d'Escribá que no existí
El passat tèrbol de l'advocat d'Escribá
Es dona la circumstància que Santiago Fiol, advocat defensor d'Escribá, fou un dels condemnats el 2014 pel cas Can Domenge per haver fet d'intermediari entre el Consell de Mallorca i l'empresa Sacresa, a la qual representava. En aquesta maniobra, l'advocat va embutxacar-se 150.000 euros en concepte d'assessorament per haver cercat el solar i després haver dut a terme la intermediació en l'adjudicació fraudulenta del projecte de construcció d'habitatges al solar de Can Domenge.
D'altra banda, també es dona el cas que Fiol formà part del consell administratiu i fou secretari de la ja extingida Lipopharma SRL, des de a l'any 2006 i fins a finals del 2014, com pot extreure's de les dades del registre mercantil. Aquesta societat estava domiciliada, precisament, a la vivenda que comparteixen Pablo Escribá i Juana Alemany, administradora dels comptes d'algunes companyies des de les que s'haurien comercialitzat els productes.
El lletrat, tanmateix, figura com a conseller de l'administració de Lipopharma Therapeutics SL entre l'any 2007 i el 2014. Aquesta és l'empresa biofarmacèutica, ara domiciliada al Parc Bit, titular dels drets de desenvolupament i explotació del producte amb suposades propietats anticancerígenes.
Lipopharma se'n desvincula
Minuts abans que començassin les declaracions, l'empresa Lipopharma, propietària dels drets de desenvolupament i explotació de les patents relacionades amb el Minerval, s'ha desmarcat, novament, de la presumpta comercialització fraudulenta del producte. En un comunicat, la biofarmacèutica ha subratllat, de nou, que el Minerval és “un Producte en Investigació (PEI) del qual ja s'ha completat un primer assaig clínic en pacients amb tumors sòlids avançats, inclòs el glioma maligne”.
Respecte a les acusacions a les quals s'enfronta Escribá, cofundador de Lipopharma, l'empresa subratlla que “mai” no ha comercialitzat la substància i que és “aliena” a qualsevol presumpta activitat il·legal relacionada amb els productes que està investigant, si bé un treballador negà aquesta versió i afirmà a l'ARA Balears que la companyia n'estava al cas de tot.
La direcció de l'empresa recorda, a més, que els resultats finals d'aquest estudi clínic seran presentats, el proper dia 5 de juny, en el Congrés Mundial d'Oncologia de Chicago, la cita internacional més prestigiosa de l'actualitat.