El descompte de resident patirà retallades el 2017
La mesura afecta els viatges de grups i les empreses que tenen acords amb aerolínies
PalmaA partir de dia 1 de gener del 2017, els grups, les empreses que tanquin preus amb les aerolínies per als viatges dels seus treballadors i les persones que contractin viatges combinats pagaran més doblers pels seus bitllets perquè el Ministeri de Foment ha aprovat una resolució que modifica els criteris establerts per fixar el descompte de resident a les Balears (que fins ara és del 50% per a tothom).
La mesura afectarà, per exemple, els viatges d’estudis, les federacions esportives que viatgen per competir, els bitllets de l’Imserso, els viatges contractats a través d’una agència i que inclouen, a més del trajecte, la reserva de l’hotel, etcètera. Però no tindrà efectes sobre les persones que comprin bitllets individuals a través dels portals webs de les aerolínies.
En qualsevol cas, els canvis són substancials, ja que la modificació de la tarifa afecta aproximadament el 50% dels desplaçaments que es fan. Així ho va denunciar ahir l’Associació d’agències de viatges de les Balears (Aviba), des de la qual es critica que, a més, la resolució “s’aprovi en un entorn fosc”, sense transparència i sense “dir les coses clares a les agències”.
Com funcionaran les tarifes?
Les companyies aèries donaran al Ministeri els preus dels seus bitllets per a cada trajecte (Maó-Sevilla, per exemple) i, a partir d’aquesta informació, Foment establirà una mitjana de cost màxim, fet que es coneix com MPA (Màxim Preu Autoritzat). El 50% del MPA serà, per tant, la quantitat màxima que es descomptarà als residents.
Així, si ara mateix un grup paga sempre el 50% del cost dels bitllets, a partir del gener hi haurà un límit del descompte. El MPA establert per a un trajecte entre Palma i Madrid és, per al 2017, de 71 euros: aquells passatgers que comprin un bitllet per aquesta quantitat o per menys, tindran un descompte del 50% (35,5 euros); a partir dels 72 euros, la quantitat que es retirarà del preu continuarà sent aquesta.
Si un bitllet a Madrid des de Son Sant Joan costa 300 euros, actualment el resident paga 150 euros; amb la nova mesura, doncs, en pagarà 264,5.
A les agències de viatges consideren que es tracta d’una mesura que va “ en contra dels interessos i els drets de la ciutadania” de les Illes i que demostra que “les denúncies d’Aviba eren certes” (en referència amb les crítiques que ja es van fer des de l’associació el maig).
Protesta
Toni Abrines n’és el president i va explicar ahir en una roda de premsa que la seva intenció “no és entrar en conflicte amb el Ministeri”, però sí que volen fer un “front comú” amb el Govern (de qui tenen el “màxim suport”) per protestar contra el canvi a les tarifes. De fet, ahir va anunciar que dilluns es reuneixen amb el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, per cercar solucions.
Sobre el perquè de la posada en marxa de la mesura, Abrines va afirmar que “es vol anar contra el frau”, però que les agències de viatges són “les primeres que ho han denunciat quan ho han detectat”.
La “solució” que, segons Abrines, acabaran adoptant les agències de viatges serà fer les compres dels bitllets de grups com si fossin individuals, fet que no permetrà el Ministeri de Foment d’estalviar-se doblers, però que dificultarà la planificació de viatges.
A més, les empreses deixaran de negociar paquets amb les companyies aèries perquè també els sortirà més rendible fer les compres una per una i, segons Abrines, es perdrà competitivitat: “És una mesura que no beneficia ningú, ni molt menys els consumidors, i que arriba precisament quan es vol demanar que el descompte de resident passi del 50% al 75%. No té cap sentit”. Abrines també va anunciar ahir que espera que, des de Foment, “es respectin els acords per a grups que ja estan tancats” sobre viatges que es realitzaran després de l’entrada en vigor de la mesura.
Les aerolínies podrien ara reduir els preus dels bitllets per no provocar un greuge a les butxaques dels passatgers, però des d’Aviba asseguren que “no podrien baixar tant per no notar el canvi”.
Defensar “l’honestedat” de l’associació
Durant la roda de premsa d’ahir, Toni Abrines va denunciar que el Ministeri de Foment negàs “rotundament”, en un primer moment, que aquest canvi al règim d’ajudes fos cert perquè qüestionava “l’honestedat” de l’associació d’agències de viatges per haver criticat la mesura.
De fet, ja va publicar-se als mitjans de comunicació locals fa uns mesos i, des del govern central, es va emetre un comunicat en què es negava que aquest canvi es produís. En el seu comunicat, Foment recordava el seu “ferm compromís” amb el descompte i la intenció de “garantir l’adequada connectivitat dels nostres territoris no peninsulars”.
Tot i així, el comunicat (enviat el mes de maig) ja advertia que s’estava treballant des de Madrid en una “clara i rotunda lluita contra el frau”, l’argument que podria explicar l’adopció d’aquesta nova mesura per part del Ministeri de Foment.