L'advocat dels investigats pel Minerval nega l'existència d'una trama per estafar malalts de càncer
El secretari i el comptable de la Fundació Marathon, des de la qual s'hauria realitzat la comercialització emmascarada del fàrmac, han negat davant el jutge tenir-ne cap coneixement
PalmaEl secretari i el comptable de la Fundació Marathon, entitat sense ànim de lucre investigada en el marc del cas Minerval, han negat aquest dimecres davant el jutge que tinguessin cap coneixement de la presumpta comercialització i estafa. Segons la Policia Nacional, la Fundació hauria fet passar la venda del fals medicament contra el càncer com una donació voluntària per a la investigació. Amb tot, l'advocat de quatre dels cinc implicats, Santiago Fiol, ha assegurat en declaracions a l'agència Efe que "no hi ha una organització, no hi ha una trama", i el medicament en l'estudi "no l'ha consumit ningú que no estigui en un assaig clínic".
Els comptes de la Fundació
L'entitat no ha tingut mai cap treballador a càrrec, ha assenyalat Fiol, si bé gestionava doblers que servien per realitzar investigacions "de nivell molt bàsic" i per finançar, sobretot, "estudis científics". Els dos declarants tenien altres dedicacions professionals, ha dit el lletrat, i la seva participació en la fundació es limitava a "donar un cop de mà". Igualment, les "donacions" que haurien fet les persones que pagaren pel producte suposaven tan sols "una ínfima part del finançament de la fundació", ha afegit. Així mateix, segons l'advocat, tots els comptes de la fundació "quadraven", si bé encara no han presentat les xifres davant el jutge que instrueix la causa, Enrique Morell.
Les dues persones que aquest dimecres han declarat, com també ha explicat el lletrat, són amics personals del catedràtic de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Pablo Escribá. Han declarat un dia després que ho fessin el també catedràtic de la UIB Xavier Busquets, el mateix Escribá i la seva parella, Juana Alemany, administradora de diverses empreses que segons fonts pròximes a la investigació haurien comercialitzat la substància.
Les cinc persones investigades haurien ofert la suposada cura contra el càncer a canvi d'abonar elevats imports a través de la Fundació Marathon, que com va poder comprovar l'ARA Balears està domiciliada a l'habitatge que comparteixen Alemany i Escribá, fundador i propietari de l'entitat. Amb tot, Fiol s'ha limitat a repetir, com ahir, que "mai hi ha hagut contraprestació econòmica" a canvi del producte, al qual va referir-se com a "nutracèutic", negant que els seus creadors l'haguessin subministrat mai com a "medicament".
"Dos productes diferenciats"
D'altra banda, l'advocat també ha declarat a l'agència Efe que el "nutracèutic" i el medicament en estudi són "productes absolutament diferenciats", si bé "coincideixen determinades molècules" i "ambdós són de la mateixa branca d'estudi". Sobre el complement nutricional, Fiol ha afirmat que es tracta d'un producte que s'aconseguia en un laboratori i que actualment el "fabriquen a molts llocs i es pot comprar fins i tot a farmàcies". Tanmateix, ha afegit que "es destinava als fins necessaris; a vegades al laboratori, a vegades com a nutracèutic".
També s'ha personat en la causa un representant de Lipopharma, l'empresa farmacèutica titular del desenvolupament i explotació del Minerval, que en seria responsable civil. Les perquisicions prossegueixen aquest dijous, dia en què declararà l'oncòloga que denuncià els fets. A més, durant els propers dies començaran a aportar la seva versió una llarga llista de testimonis, que segons ha pogut saber aquest diari en són ja més d'una vintena.