CONSELL DE GOVERN
Balears 15/04/2016

El Govern no vol magnificar la importància de les pintades contra els turistes

“Els actes vandàlics els han fet màxim dues persones”

Cristina Román
3 min
Una de les pintades que han aparegut aquesta setmana al barri antic de Palma. Diu: “Turistes torneu a casa, benvinguts refugiats”.

PalmaEl vicepresident del Govern, Biel Barceló, va lamentar ahir les pintades que han aparegut aquesta setmana contra els turistes en el centre de Palma, però va demanar que no es magnifiqui la situació, creada, segons ell, per “un grup reduidíssim de persones”.

Barceló els va catalogar d’actes vandàlics que s’han duit a terme en edificis protegits i catalogats i que tenen un impacte dins el centre. A més, assumí que frases com “tourists go home” (turistes tornau a casa) són “un molt mal missatge que envia una comunitat com la nostra”.

Amb tot, el vicepresident va recordar que, segons les darreres xifres, a les Illes Balears el turisme suposa més de 12 mil milions d’ingressos directes i feina directa per a 150.000 persones durant tot l’any.

Per això, des del Govern es van posar en contacte amb l’Ajuntament de Palma, que es va comprometre a llevar-les tan aviat com sigui possible. Aquelles pintades més senzilles de llevar les van eliminar tot d’una. En canvi, esborrar les que es troben en edificis catalogats o protegits és un procés més llarg i complicat.

Barceló va demanar, però, que no es magnificassin “més del que són” aquests fets, els autors dels quals “segurament varen ser un màxim de dues persones”.

A l’hora d’anar a cercar culpables, Barceló no va relacionar-los amb les idees que alguns parlamentaris han abocat al Parlament. El vicepresident va assegurar que “jo sempre he mantingut el mateix discurs, i he dit que la nostra preocupació és que el turisme sigui sostenible”. L’aspiració de Barceló és que “igual que ara vivim del turisme, hi puguem continuar vivint d’aquí a 2, 15 o 20 anys, amb una economia més diversificada”. Amb tot, hi ha temes com la “massificació i la pressió humana” que preocupen aquest govern, el sector, els ciutadans i també els turistes.

En aquesta matèria, el vicepresident va anunciar que el seu equip intentarà fer feina “amb totes les eines possibles, econòmiques, jurídiques i administratives per modular aquesta situació” i acabar amb la saturació i la sensació d’opressió, que “no és bona per al visitant, que el que vol és tenir una bona experiència”.

En el Consell de Govern d’ahir es va autoritzar la despesa corresponent a la convocatòria d’ajuts individualitzats de menjador escolar per als alumnes del curs 2016/2017. Per al curs que ve, es recupera i millora la inversió econòmica, ja que s’ha previst destinar-hi 1.500.000 euros, 400.000 més que al curs anterior.

Ahir també es varen nomenar els representants de la comunitat balear en les comissions bilaterals mixtes de programació, seguiment i control dels convenis de carreteres signats al 1998 i 2004.

Per últim, el Consell va autoritzar la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a abonar 15.174 euros a l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (ABAQUA) per al trienni 2016-2018, a raó de 5.058.195 euros l’any per gestionar la depuradora de Menorca.

Les emissions d’IB3 tornen a Catalunya

Els teleespectadors catalans poden veure, des d’ahir, les emissions d’IB3 a través el canal IB3 Global, amb què es reactiva la reciprocitat televisiva entre Catalunya i Balears amb l’emissió compartida de les seves principals produccions autonòmiques en els dos territoris.

Aquest acord ha estat fruit de mesos de negociacions entre el Govern, l’ens públic balear i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Així, es completa la reciprocitat que es començà a recuperar el passat desembre amb l’emissió del Canal 33, Super 3 i 3/24. El cost que tindrà emetre IB3 Global a Catalunya serà de 4.750 euros més IVA anuals. Per altra banda, el cost de la recepció dels canals de la Corporació Catalana a les Illes és de 47.468 euros més IVA anuals. Aquest darrer cost inclou també l’adquisició del múltiplex estadístic que millora la qualitat de les emissions que ens arriben.

stats