LLEI DE COMERÇ

El Govern redueix els festius d’obertura comercial de 16 a 10

Sindicats, patronal i Conselleria volen que la modificació de la Llei de comerç entri en vigor el 2017

El Govern redueix els festius d’obertura comercial de 16 a 10
Carmen Buades
21/10/2016
2 min

PalmaEls establiments comercials obriran l’any que ve deu dies festius, en lloc dels setze que han obert enguany. Així ho va decidir ahir la comissió interinsular assessora de comerç durant una de les més de 68 reunions que s’han duit a terme per decidir les claus de la modificació de la Llei de comerç, aprovada la legislatura passada.

L’acord té l’oposició de l’associació estatal de grans superfícies, però el suport de la resta de la patronal i dels sindicats. Per això, des de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria consideren que la proposta de modificiació legislativa és un èxit, ja que, en paraules del conseller Iago Negueruela, neix “des de la unanimitat i el consens”.

“A la llei, s’hi veuen representades, per primera vegada, les empreses, els treballadors i els consumidors”, ha assegurat Negueruela, qui va sortir en roda de premsa després de la reunió per explicar les claus de la proposta, acompanyat de patronals i sindicats.

Segons es va acordar, la comissió assessora de comerç fixarà quins són els deu dies en què es podran obrir els establiments comercials, però també en triarà dos que podran ser modificats pels ajuntaments que ho demanin abans del 15 de novembre. Les dates concretes no se sabran fins que no s’aprovi al Parlament la modificació de la llei, però Negueruela espera que la votació es produeixi tan aviat com sigui possible i que la norma entri en vigor el 2017 (una de les reivindicacions fermes dels sindicats).

El conseller va fer una crida ahir a la “generositat dels grups polítics” del Parlament perquè registrin una proposició de llei amb caràcter d’urgència i fer així que els tràmits fins al ple siguin molt més ràpids. Negueruela va afirmar que espera un acord unànime per part dels grups parlamentaris, “perquè no és la voluntat del Govern, sinó de les administracions públiques, ja que li donen suport el Consell i la FELIB (Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears), els consumidors, els treballadors i els empresaris”.

Sobre el desacord amb les grans superfícies, els sindicats van recordar que es tracta d’empreses que no paguen els seus treballadors més per fer feina un festiu i que, per tant, les seves condicions laborals són pitjors que si treballassin en el petit comerç.

Altres acords

Es modificaran els espais que poden declarar-se Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT). A partir d’ara, els polígons industrials no podran considerar-se ZGAT, llevat que els ajuntaments justifiquin que hi ha motius per fer-ho. Tot i així, Negueruela ha explicat que s’aprovarà una disposició transitòria perquè aquells polígons que ja ho són (com el de Maó) no ho perdin.

Una altra de les modificacions va en la línia d’augmentar el nivell d’exigència per a la construcció de grans superfícies. A l’hora de concedir la llicència, l’ajuntament del municipi afectat i el consell insular corresponent hauran de redactar un informe favorable al centre comercial i podran exigir compensacions per les externalitats negatives que afectin el “territori, el medi ambient o la xarxa viària”.

Tant els sindicats com les patronals van celebrar l’acord durant la roda de premsa pel consens i l’equilibri que suposa entre les grans superfícies, el petit i el mitjà comerç.

stats