Has vist una vespa asiàtica? Avisa als experts perquè són una amenaça per a l'ecosistema

La UIB ha creat l'aplicació 'Vespapp' perquè la ciutadania col·labori en la seva detecció per poder eradicar-la ja què és una espècie invasora que s'alimenta d'abelles

Has vist una vespa asiàtica? Avisa als experts perquè són una amenaça per a l'ecosistema
Ara Balears
08/06/2016
2 min

PalmaDesprés que a finals de 2015 el Laboratori de Zoologia del Departament de Biologia de la UIB hagués confirmat, amb el suport dels apicultors, la presència a Mallorca de la vespa asiàtica, ara s'ha creat una aplicació per a mòbil que permet la detecció d'aquesta vespa amb la col·laboració de la ciutadania, ja que es tracta d'una espècie invasora que s'alimenta d'abelles, la qual cosa pot provocar un greu desequilibri de l'ecosistema, segons informa la UIB en un comunicat.

Setze estudiants de l'Escola Politècnica Superior, en col·laboració amb Habitíssimo i la càtedra Santander-UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement, han desenvolupat l'anomenada 'Vespapp', l'aplicació que permet que si una persona detecta una vespa sospitosa, li faci una foto, perquè sigui enviada automàticament als experts i confirmin si es tracta o no de la vespa asiàtica. En cas afirmatiu, es posa en marxa un protocol d'actuació per detectar-ne la ubicació per fer-ne el seguiment i el control.

La presència de la vespa asiàtica pot esdevenir una greu amenaça per a l'apicultura, explica el comunicat, ja que les abelles pol·linitzen la major part de plantes, tant cultivades com silvestres. "En compartir informació sobre la detecció de la vespa asiàtica amb entomòlegs anglesos, aquests ens varen confirmar que l'eradicació d'aquesta espècie només és possible durant els dos primers anys a partir del moment en què entrà, per la qual cosa l'elaboració d'aquesta aplicació pot resultar clau en el procés de gestió d'aquesta invasora", explica la doctora Mar Leza, del Laboratori de Zoologia de la UIB.

Presentació de la Vespapp aquest dimecres a la UIB.

L'aplicació es pot descarregar en dispositius Android i també es pot usar a través de la web vespapp.uib.es. El projecte s'ha presentat aquest dimecres i compta amb la col·laboració del Govern a través de la Direcció General d’Innovació i Recerca i del Servei de Protecció d’Espècies.

stats