L'Ibanat recupera i amplia l'organigrama previ a les retallades del PP

El Govern dona el vistiplau a la creació de 40 places noves, que es començaran a incorporar el setembre

Les brigades de prevenció i extinció d'incendis seran reforçades amb les noves incorporacions
Jaume Vinyas
17/08/2017
3 min

PalmaL'Institut Balear de Natura (Ibanat) incorporarà, a partir de setembre, 40 efectius nous, que contrarestaran els 32 acomiadaments que el Govern Bauzá va executar l'any 2012 amb l'excusa de la crisi. D'aquesta manera, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, dona per tancada “una època fosca i trista per als espais naturals”, segons ha dit aquest dijous en roda de premsa.

A banda de recuperar les places amortitzades tant a l'Ibanat com a Espais de Natura Balear (entitats fusionades el 2014), la Conselleria de Medi Ambient en crea vuit de noves. Entre aquestes, un tècnic forestal per a Formentera, que per primera vegada tindrà un tècnic de l'Ibanat destinat tot l'any. L'illa, a més, sumarà un treballador forestal a la brigada de tres persones amb la qual compta. El gerent de l'empresa pública, Joan Ramon, ha subratllat, per part seva, que l'ampliació dels llocs de feina permetrà que, per primer pic, les vuit brigades del departament de prevenció i extinció d'incendis disposin de sis treballadors tot l'any.

D'altra banda, es crea una brigada de sanitat forestal que permetrà combatre amb més dedicació les plagues que afecten l'Arxipèlag, com la Xylella fastidiosa.

Vidal ha explicat que les noves incorporacions s'aniran seleccionant a partir dels borsins de tècnics i vigilants que es varen crear i també a través del SOIB.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, en roda de premsa, aquest dijous.

Per indrets, les principals novetats seran:

  • El Parc Nacional de Cabrera comptarà amb dos capatassos en cap nous, un vigilant d’àrees marines (que se suma als tres existents) i un guia que formarà equip amb els cinc actuals, tenint en compte que aquests darrers faran feina durant mig any, cada any. Això permetrà crear equips homogenis de feina per torn setmanal de 2 vigilants i 3 guies.
  • El Parc Natural de Mondragó tendrà, per primera vegada, un vigilant durant la meitat de l’any, per realitzar la vigilància a les zones més vulnerables de l’espai.
  • El Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, les reserves naturals de Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent sumaran dos informadors durant sis mesos a l’any, tasca de la qual s’encarrega ara una sola persona. Això permetrà, segons han destacat, obrir cada dia durant l’estiu els centres de Can Marroig (Formentera) i Sant Francesc (Eivissa). A més, es recupera la figura del naturalista i es crea una plaça de vigilant, a més de reforçar la vigilància marina amb dos treballadors més, un dels quals farà feina sis mesos a l'any, que se sumen als dos actuals. Això significa que el pròxim estiu “disposarem de 4 vigilants d’àrees marines propis i un zelador d’àrees naturals” a les Pitiüses, segons ha destacat Vidal.
  • El Parc Natural de s'Albufera, a Alcúdia, recupera el naturalista acomiadat i comptarà amb una plaça de zelador. Es crea, a més, un Facultatiu superior que s'encarregarà de gestionar s'Albufereta i el Centre de turisme ornitològic La Gola.
  • El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana es veurà beneficiat amb un tècnic i un vigilant més, aquest darrer durant mig any, recuperant equip tècnic de gestió, sumant un informador que fins ara realitzava altres tasques i disposant d’un zelador d’àrees naturals per vigilar les zones més vulnerables.
  • El Parc Natural de la península de Llevant suma un educador a l’actual i un treballador forestal a la brigada de conservació que actualment compta amb tres persones. A més, recupera un zelador i en tornarà a tenir dos.
  • En el Parc Natural de la Dragonera s’hi incorporaran dos informadors durant sis mesos a l’any.
  • La Finca Pública de Son Real comptarà amb un educador ambiental que permetrà consolidar un programa anual.
  • Finalment, a Menorca, el Parc Natural de s'Albufera del Grau disposarà d’un tècnic que gestioni l’espai natural i recupera la plaça de naturalista que es va eliminar. A més, es crea una plaça de vigilant d’àrees marines i una plaça de zelador que permetran la vigilància durant els 6 mesos de major presència de visitants al Parc.

Vidal s'ha mostrat molt "satisfet" per haver assolit una de les "fites" que s'havia marcat a inicis de legislatura. "Esperem que aquesta passa endavant per a la conservació no es torni a fer enrere", ha assenyalat.

stats