De justícia mediambiental a decisió precipitada: així s'ha valorat l'increment de l'ecotaxa

Partits i entitats reaccionen a la decisió del Govern de doblar l'impost de turisme sostenible amb vista a l'any que ve

La FAVP, contra el lloguer turístic a finques plurifamiliars
Ara Balears
31/08/2017
3 min

PalmaL'increment de l'impost de turisme sostenible ja és una realitat. Aquest dijous s'ha pactat doblar l'ecotaxa en totes les seves categories amb l'entrada en vigor dels pressupostos de l'any vinent, i partits i entitats ja han deixat clar el seu posicionament davant la decisió. Mentre que els socis de govern se n'han mostrat satisfets, des del PP ja han manifestat que el Govern pensa "a escanyar més la societat apujant-li els impostos".

El portaveu del grup socialista, Andreu Alcover, ha afirmat que "ara es pot apujar l’impost turístic perquè s’ha demostrat que no afecta la demanda; tot el contrari de les previsions que feia el Partit Popular". Un increment que considera "raonable", ja que no té gens d'efecte sobre la demanda turística de les Balears: "No hem tingut tanta demanda mai com ara".

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, s'ha mostrat "molt satisfet" per la pujada de l'impost i l'ha qualificada d'"una passa més en la justícia fiscal de les nostres illes i també en la justícia mediambiental". Ha apuntat també que l'increment de l'ecotaxa és una conseqüència més de la saturació que tornen a patir les Balears aquesta temporada i que "els grans hotelers han de triar: o són part del problema o part de la solució".

El Pi ho veu precipitat

Els canvis, per El Pi, s'han d'introduir amb "seny" i a poc a poc. Des de la formació creuen que el Govern ha fet cas de les "imposicions" de Podem i que ha pres una decisió "absolutament precipitada" i amb conseqüències que poden ser "molt negatives a curt i mitjan termini". El portaveu del grup parlamentari d'El Pi, Jaume Font, considera que el Pacte només veu com a solució apujar els impostos, "jugant, aquesta vegada, amb la principal activitat econòmica de les Balears".

"Incrementar l'ecotaxa és una possibilitat que El Pi no descarta, però no ara, quan l'impost encara no s'ha consolidat i quan era més necessari millorar la destinació i el repartiment dels fons que provenen de l'impost turístic", ha afirmat Font, qui ha afegit que el Govern hauria de fer "partícips" els ajuntaments dels beneficis de l'ecotaxa i "no ignorar els projectes com ha fet enguany".

Ciutadans prossegueix en la seva línia i ha afirmat que si no hi estaven d'acord quan es va aprovar, tampoc hi estan amb la pujada de l'ecotaxa. Pel portaveu del partit al Parlament, Xavier Pericay, l'increment de l'impost del turisme sostenible "carrega contra el turisme familiar, que és el que hauríem de tenir". Des de la formació taronja han demanat la compareixença del vicepresident Biel Barceló "perquè faci una anàlisi de la recaptació i informi sobre la destinació i estat d'execució de les inversions realitzades, a més de les mesures d'impuls del turisme sostenible".

Una mesura per contribuir a la desestacionalització

Comissions Obreres també ha valorat la nova mesura, que troba "positiva" perquè contribueix a la desestacionalització. Segons ha explicat la secretària general de la Federació de Servei del sindicat a les Illes, Silvia Montejano, a través d'un comunicat, "l'impost turístic ha de servir perquè les Balears gaudeixin d'un turisme sostenible en tots els aspectes i durant tot l'any".

"Bona part de la recaptació ha d'anar destinada a l'establiment de mesures que possibilitin la desestacionalització, per tal de rebaixar les puntes turístiques en temporada alta i augmentar-les en temporada baixa", ha afegit. Montejano ha assegurat que l'ecotaxa no ha suposat cap perjudici a les Balears com a destinació turística i tampoc creu que passi amb l'increment de l'impost turístic.

Aptur, la patronal del lloguer turístic, ha reclamat que la pujada de l'ecotaxa no s'apliqui en temporada baixa i que es continuï aplicant només de maig a octubre. L'associació assegura que aquesta pujada "no perjudicarà el lloguer vacacional" i que només té "un efecte dissuasiu sobre l'oferta de baixa qualitat del món hoteler", cosa que qualifiquen de manera positiva.

"Els turistes de lloguer vacacional entenen que l'impost turístic és beneficiós com a destinació i ajuda a mitigar els efectes negatius del turisme", han afirmat. També demanen que l'import es dediqui a "projectes mediambientals" i lamenten la manca de diàleg del Govern amb el sector del lloguer turístic.

Per la seva banda, la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, s'ha mostrat en contra de la pujada de l'ecotaxa perquè "suposa una retallada a la competitivitat de les Balears com a destinació turística i perquè qualsevol augment de la pressió fiscal comporta un fre a la inversió". Planas ha destacat que l'impost té "un evident caràcter recaptatori" que només vol "alimentar una estructura de despesa que cada vegada creix més".

Així mateix, Planas creu que hi ha hagut una "clara manca de diàleg" per part de l'Executiu balear i que la mesura va en contra de les necessitats de la societat, que necessita "mesures de control de despesa i de foment de la inversió que generin estabilitat".

stats