Medi Ambient demana a Madrid que el projecte de prospeccions del nord de Menorca se sotmeti a exposició pública
El ple de la Comissió Balear de Medi Ambient insta també el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient a arxivar definitivament l'expedient que començà a tramitar Seabird el 2011
PalmaLa Comissió Balear de Medi Ambient no es fia de l'Estat i ha demanat formalment que es tramiti tot d'una l'arxivament definitiu del projecte que impulsava l'empresa Seabird al golf de Lleó davant les costes de les Illes Balears i Catalunya des de 2011. L'Executiu autonòmic no es vol trobar amb un expedient sense tancar, que generi drets i que pugui ser reobert en un futur, i reclama que, com fixa la llei, s'arxivi la tramitació.
Es dóna el cas que aquest projecte de prospeccions petrolíferes el tramita des de 2014 una altra empresa, Schlumberger, tot i que no ha sortit a exposició pública, tal com fixa la llei. Igualment, el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient tampoc no ha fet la consulta preceptiva a l'òrgan ambiental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, és a dir la Comissió Balear de Medi Ambient, ni ha informat les administracions públiques afectades, la Generalitat de Catalunya i el Govern balear, respecte d'aquest expedient.
Aquest projecte, que afecta principalment les aigües del nord de Menorca, era impulsat inicialment per una altra empresa, Seabird Exploration, que el començà a tramitar el 2011. Emperò la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri dictà una resolució el gener de 2014 que declarava “la terminació del procediment i arxivament de l'expedient d'avaluació ambiental del projecte”. Un projecte que, a pesar d'aquest arxivament, s'ha continuat tramitant per part d'una altra societat, Schlumberger. Des del Govern balear tenen la certesa que el canvi de titularitat respon a l'objectiu d'evitar un nou informe desfavorable de la Comissió Balear de Medi Ambient. “El promotor va recórrer l'arxivament i el 2014 es presenta un altre projecte, que incorpora documents nous”, explicà ahir el president de la Comissió, Antoni Alorda, davant el ple.
Tanmateix, un informe jurídic elaborat per l'òrgan ambiental apunta que Madrid hauria d'haver fet una resolució expressa d'arxivament definitiu en un termini de tres mesos com dicta la legislació, que no s'ha fet mai. Per tant, la tramitació del projecte per part de Seabird no hauria quedat invalidada definitivament, tot i que “conforme als principis d'unitat del procediment administratiu uns mateixos tràmits no poden mantenir la seva eficàcia en dos procediments administratius que amb un mateix objectiu es tramitin amb normes procedimentals excloents entre si”, segons consta en l'informe. Es refereix a la petició que féu Seabird al Ministeri respecte que al projecte se li aplicàs la Llei 21/2013 d'avaluació ambiental i no la legislació de 2008, tot conservant les actuacions realitzades. Això “va haver de produir de manera immediata que l'òrgan ambiental resolgués l'arxivament definitiu de l'expedient”, diu l'informe, el qual afegeix que “igualment determina aquest arxivament l'aplicació del principi d'economia procedimental que impedeix que es mantinguin eficaços dos procediments administratius amb un mateix objectiu”. Això implica, per al Govern balear, que “l'absència de resolució expressa d'arxivament definitiu de l'expedient incompleix el principi d'eficàcia de l'actuació de l'Administració Pública establert a l'article 103.1 de la Constitució espanyola, perquè permet l'aparença jurídica que uns mateixos tràmits d'avaluació d'impacte ambiental puguin considerar-se vàlids per mantenir actius de manera simultània dos expedients administratius amb el mateix objectiu”, és a dir, aconseguir la declaració d'impacte ambiental.
Davant d'aquesta situació i pel fet que, paral·lelament, una altra empresa també tramiti el mateix projecte però intentant aprofitar la tramitació de l'anterior, el president de la Comissió, Antoni Alorda, proposà al ple de l'òrgan ambiental que tingué lloc dilluns instar la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient “a declarar la terminació del procediment i arxivament de l'expedient d'avaluació ambiental del projecte 'Campanya sísmica en àrees lliures del golf de Lleó enfront de les costes de Catalunya i Balears'”. El ple aprovà per assentiment aquesta proposta, que també inclou requerir la mateixa direcció general “a complir amb els tràmits de consulta a l'òrgan ambiental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, a les administracions afectades i d'informació pública establert a la Llei 21/2013, d'avaluacions ambientals”.
Antoni Alorda ha viatjat aquesta tardor a Madrid per abordar aquesta qüestió, emperò no va ser rebut per cap responsable polític del Ministeri, sinó per tècnics. Hi viatjà amb la intenció de traslladar els arguments per arxivar definitivament el projecte iniciat el 2011 i que el que començà a tramitar-se de bell nou el 2014 es faci amb informació pública i fent les consultes preceptives pertinents.
El proper 21 de desembre el coordinador d'Aliança Mar Blava, entitat que ha encapçalat l'oposició a les prospeccions petrolíferes, té cita a Madrid al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient. Alorda anuncià ahir també que demanarà reunió, a la vegada que agraí a l'entitat l'assessorament tècnic i la feina feta.