Mig miler d'acreditats per a la cobertura informativa del judici de Nóos
Falten tres setmanes perquè comenci el judici del cas Nóos, que es durà a terme a un espai habilitat a la seu de l'Escola Balear d'Administració Pública, a Palma
PalmaVuitanta mitjans de comunicació, vint dels quals són internacionals, amb gairebé més de 500 professionals entre redactors, fotògrafs, càmeres i tècnics. Aquest és l'impacte periodístic que es registrarà en la cobertura informativa del judici del cas Nóos, després que divendres finalitzàs el termini per sol·licitar l'acreditació, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB).
El judici del cas Nóos començarà l'11 de gener de 2016 en un espai habilitat a la seu de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), a Palma. A les les 9.30 h està previst que la infanta Cristina s'assegui a la banqueta dels acusats per dos delictes fiscals, juntament amb Iñaki Urdangarin i 16 acusats més, entre els quals hi ha l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres; la seva dona, Ana María Tejeiro; els germans d'ella, Marco Antonio i Miguel Tejeiro, i l'expresident balear Jaume Matas. Quan es va tenir lloc la declaració de la infanta Cristina com a imputada durant la instrucció del cas Nóos, el febrer de 2014, van ser gairebé 300 els periodistes acreditats de 79 mitjans de comunicació.
A la tercera planta de l'edifici de l'EBAP, situat al polígon Son Rossinyol de Palma, els mitjans de comunicació acreditats disposaran d'una sala de premsa des d'on podran seguir el judici a través de pantalles amb senyal institucional, i solament un nombre limitat de periodistes tindran accés a la sala de vistes.
Entre els encausats del judici del cas Nóos hi ha també els antics alts càrrecs autonòmics balears José Luis Ballester, Gonzalo Bernal, Juan Carlos Alía i Miguel Ángel Bonet; els exresponsables públics valencians Alfonso Grau, Luis Lobón, José Manuel Aguilar, Jorge Vela i Elisa Maldonado; l'exconsellera delegada de Madrid 16, Mercedes Coghen, i l'assessor fiscal Salvador Trinxet.
El tribunal jutjarà la presumpta trama per beneficiar amb fons públics entitats creades per Urdangarin i Torres, els quals van percebre uns 3,5 milions de les administracions valencianes, 2,5 milions del Govern balear i 114.000 euros en donacions simulades de l'Ajuntament de Madrid.
Se'ls jutjaran per presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, frau a l'administració, tràfic d'influències, estafa, falsedat documental per particulars, falsedat en document públic per funcionari, falsedat en document mercantil, delictes contra la Hisenda Pública i blanqueig.
Deu dies després de l'11 de gener, el Tribunal de la Secció Primera de l'Audiència de Palma decidirà si jutja la germana del rei o l'eximeix en aplicació de l'anomenada "doctrina Botí". Els jutges resoldran si s'aplica a la infanta la doctrina fixada pel Tribunal Suprem en una sentència de 2007 referida al banquer Emilio Botí, que estableix que, en el procediment abreujat, no pot obrir-se judici oral solament a instàncies de l'acusació popular.
Els acusats compareixeran entre el 9 i el 26 de febrer, segons l'ordre proposat pel Ministeri Fiscal, començant per l'exdirector general d'Esports del Govern, José Luis 'Pepote' Ballester, i els 363 testimonis, entre els quals hi ha dos excaps de la Casa Reial; l'exvicepresident espanyol Rodrigo Rato i l'exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón ho faran del 8 de març al 17 de maig.