Multes de fins a 30.000 euros per no cedir els pisos buits a lloguer social

El Govern presenta l'esborrany de llei de l'habitatge enmig de fortes crítiques de la PAH

La presidenta, Francina Armengol, i el conseller Marc Pons han presentat l'esborrany de Llei a la Mesa de l'Habitatge.
Jaume Vinyas
23/11/2016
2 min

PalmaLa futura llei de l'habitatge ha estat presentada aquest dimecres al Consolat de Mar, escenari elegit per a les grans fites legislatives de la legislatura. La presidenta, Francina Armengol, ha presidit la reunió amb els col·lectius que integren la Mesa de l'habitatge, que han participat en la redacció de l'esborrany que ara se sotmetrà a exposició pública. Armengol ha agraït, en la roda de premsa posterior, la participació d'aquests col·lectius. Alguns d'ells, com la PAH, ja han mostrat el disgust pel contingut de la norma.

Per saber-ne més: Els 16 retrets de la PAH a la futura Llei de l'HabitatgeEl conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha admès discrepàncies en la interpretació d'alguns dels articles però ha comminat la plataforma a continuar fent aportacions "que puguin millorar la llei" i ha expressat la voluntat de continuar fent feina amb ells.

Pons s'ha defensat, no obstant això, d'algunes de les crítiques de la plataforma, com per exemple que la llei no obliga expressament els grans tenidors de pisos a cedir-los per a lloguer social quan estiguin buits: "Això està recollit a la llei i no és objecte de discrepància", ha dit.

Pons ha explicat la definició que la llei fa dels "grans tenidors": 'les persones físiques i jurídiques que, directament o indirectament, participen de manera activa en el mercat de l’habitatge i tenen deu habitatges o més en propietat, lloguer o usdefruit'. En aquest sentit, el Govern ha volgut subratllar que aquestes persones, físiques o jurídiques, "han de desenvolupar una activitat econòmica amb els habitatges; no basta la simple tinença".

Aquests grans tenidors estaran obligats a cedir l'ús dels habitatges que faci dos anys que estan buits al Govern, perquè l'Administració els destini a lloguer social. En un màxim de tres anys, l'ús de l'habitatge serà retornat al seu propietari. En cas de no complir, els propietaris s'exposen a multes que van dels 3.000 als 30.000 euros.

En el cas de pisos que requereixin reformes, els propietaris podran cedir-ne l'ús al Govern, que se'n farà càrrec de les reparacions i destinarà l'habitatge a lloguer social.

"Al servei del ciutadà"

Per garantir el compliment de la llei, el Govern té previst la creació d'un nou cos específic d'inspectors que podran utilitzar, per exemple, les dades de les companyies de llum i gas per determinar si un habitatge, efectivament, està buit d'acord amb el seu consum.

Entre les novetats, també es preveu crear un sistema d'acompanyament al ciutadà en situacions de conflicte amb una entitat financera o respecte d'un contracte de lloguer o compravenda. La Mesa autonòmica de l'habitatge i la Mesa de lluita contra la pobresa energètica seran elevades a rang de llei.

Pons ha assenyalat que el Govern calcula que el 12% dels pisos a les Balears estan buits, però ha afegit que desconeixen quants d'aquests són propietats de grans tenidors.

stats