Munar torna a demanar perdó pel suborn de quatre milions d'euros i intenta desmarcar-se d'Unió Mallorquina

El Ministeri Fiscal i l'advocat del Consell de Mallorca mantenen la petició de quatre anys de presó, tot i que l'expresidenta insular ha reconegut els fets i ha tornat 150.000 euros

/ ISAAC BUJ
Xesc Adrover
04/10/2016
2 min
1
Regala aquest article

PalmaL'expresidenta del Consell i d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, ha estat l'única acusada en el cas del suborn per l'adjudicació de Can Domenge que ha fet ús de la darrera paraula en la darrera sessió del judici, i ho ha fet per tornar a demanar disculpes davant el tribunal del jurat de l'Audiència de Palma: "Em sap molt de greu, deman perdó. Una cosa és Maria Antònia Munar i una altra Unió Mallorquina". Munar manté la tesi que els quatre milions d'euros que varen cobrar de Sacresa a canvi de la venda del cèntric solar palmesà eren per a la formació nacionalista, tot el contrari que l'exconseller insular de Territori i també acusat en aquest cas, Bartomeu Vicens, qui assegura que la dirigent nacionalista es va quedar dos.

El fiscal anticorrupció, Juan Carrau, i l'advocat del Consell, personat com a acusació particular, han mantingut la petició de pena per a Munar de quatre anys de presó i multa de set milions d'euros, tot i que l'acusada ha confessat els fets i ha ingressat 150.000 euros al compte de l'Audiència. Carrau entén que l'expresidenta no ha aportat cap dada rellevant a la investigació, no ha explicat quina quantitat es va quedar ni on la va guardar.

Miquel Nadal, Miquel Llinàs, Bartomeu Vicens i Román Sanahuja (de dreta a esquerra)

El representant del Ministeri Fiscal també rebutja aplicar l'atenuant de reparació parcial del dany causat per la devolució dels 150.000 euros. Una quantitat que representa només un 7,5% dels dos milions d'euros que, segons l'acusació pública, s'ha quedat Maria Antònia Munar. "Es tractaria d'una de les millors inversions, d'una alta rendibilitat, aconseguir una rebaixa de la pena seria del tot desproporcionat", ha apuntat Carrau, qui ha demanat al jurat que "no es deixi coaccionar ni influenciar pel dolor que puguin causar a una altra persona per uns fets en els quals s'aprofita d'un càrrec públic per demanar quatre milions d'euros".

Sis mesos de presó

La defensa de Munar, representada aquest dimarts pel lletrat Jesús Villamor, ha demanat al jurat que apliqui tres atenuants a la seva clienta: confessió dels fets, reparació parcial del dany causat i retards en la causa, per la qual cosa demana per a Maria Antònia Munar una pena de sis mesos de presó i multa d'un milió d'euros. L'advocat ha assegurat que el Ministeri Públic "demana una pena absolutament desproporcionada" i ha denunciat que s'han trobat "amb un fiscal amb una actitud rígida i que no els ha ofert cap pacte".

Un pacte de conformitat al qual tampoc no ha arribat amb l'exvicepresident del Consell, Miquel Nadal, per a qui demana un any i 10 mesos de presó i una multa de tres milions d'euros. L'advocat de Nadal sol·licita un any de presó. Per contra, el fiscal Anticorrupció sí que ha pactat amb Bartomeu Vicens, amb el propietari de Sacresa, Ramón Sanahuja i l'exmilitant d'UM Miquel Llinàs, per als quals sol·licita un total de dos anys i vuit mesos de presó.

Aquest dimarts s'ha celebrat la darrera sessió del judici i ha quedat vist per dictar l'objecte del veredicte. Els 11 membres del jurat es reuniran dimecres dematí per iniciar les deliberacions i acordar un veredicte.

stats