Ofensiva estatal de Podem pels drets laborals de les cambreres de pisos

La formació dels cercles presenta iniciatives parlamentàries a 10 comunitats autònomes i prepara una declaració al Parlament Europeu

L'eurodiputada Tania González i el diputat Alberto Rodríguez han viatjat a Palma per participar a l'acte.
Jaume Vinyas
05/05/2016
2 min

PalmaLa seu autonòmica de Podem ha quedat petita per acollir l'acte de presentació d'una acció parlamentària coordinada en defensa dels drets laborals de les cambreres de pis. La formació morada ha congregat els seus fidels per explicar com una desena de grups parlamentaris estan registrant proposicions no de llei (PNL) similars a la que la facció balear va presentar el passat mes de desembre. A l'acte han intervingut diversos exdiputats i la portaveu al Parlament Europeu. Tania González ha anunciat que la formació també està impulsant una declaració en el mateix sentit a l'Eurocambra: "Cal redistribuir els beneficis que genera el turisme", ha reivindicat.

L'eurodiputada s'ha mostrat partidària d'introduir un nou sistema d'avaluació dels hotels que inclogui les condicions laborals dels seus treballadors, proposta que ja va introduir MÉS a Balears. A més, ha denunciat que el cas de les cambreres és especialment greu dins de les pèssimes condicions que suporten els treballadors del turisme en general. "És un treball que està feminitzat i per això està invisibilitzat", ha dit. També ha alertat de l'aposta creixent de les companyies per externalitzar els treballadors, una decisió que comporta "condicions pitjors, sous menors i contractes més curts".

L'exdiputat per Tenerife Alberto Rodríguez ha apostat per millorar les condicions de jubilació del col·lectiu. "És evident que requereixen condicions de prejubilació similars a les dels miners i els treballadors del mar", ha dit. La formació calcula que cada cambrera de pis ha de fer net, cada jornada laboral, una mitjana de 16 a 26 habitacions. Al final de la jornada, una cambrera de pis ha pogut fer entre 80 i 100 llits. La PNL insta les autoritats pertinents a intensificar les inspeccions i regular la càrrega laboral a partir d'estudis d'ergonomia seriosos que evitin les múltiples lesions que pateixen les empleades al llarg dels anys.

"No vull viure com una màquina": el testimoni d'una empleada veterana

El colofó de l'acte l'ha protagonitzat Dolores Haya. Aquesta cambrera de pisos ha detallat les dures condicions de feina que ha de suportar."A vegades ens demanen que fem les habitacions en 10 minuts. És impossible", ha dit. Haya, de 59 anys, en fa 39 que s'hi dedica i assegura que les condicions estan pitjor que mai. "Les reformes han deixat els hotels molt macos, però això ens ha anat carregant de feina. Als lavabos, per exemple, abans bastava un plat de dutxa i ara tot és vidre. On abans hi havia una cortineta, ara hi ha una mampara que cal deixar brillant. I som les mateixes", ha explicat.

Haya ha confirmat que la ingesta de calmants per suportar el dolor és una constant dins el col·lectiu. Fins i tot ha constatat que cada vegada menys companyes s'aturen per dinar estressades pel volum de feina que tenen pendent. "Cada vegada que arrib a casa estic feta un nyap" ha dit l'empleada, qui ha reivindicat que s'incloguin les condicions laborals en l'avaluació de la qualitat dels hotels. "Vull viure com una persona, no com una màquina", ha conclòs.

stats