TOPONÍMIA

Palma de Mallorca tornarà a ser Palma

Al novembre Cort elevarà al Parlament el canvi de nom per anul·lar el rebatejament que va fer el PP

Palma de Mallorca tornarà a ser Palma
R. Gallego/ Q. Torres
24/10/2015
2 min

PalmaPalma de Mallorca es tornarà a dir Palma en breu. L’Ajuntament ha iniciat els tràmits per anul·lar la decisió que el Partit Popular va prendre durant la legislatura passada de rebatejar la ciutat per motius de màrqueting turístic.

El 5 d’octubre es va reunir la comissió de toponímia de Cort i va decidir traslladar a l’àrea de Cultura l’encàrrec d’argumentar el canvi de nomenclatura. Les conclusions seran remeses a la junta de govern municipal que les enviarà al ple del mes de novembre, que alhora aprovarà elevar el canvi al Parlament. I és que ha de ser la Cambra autonòmica la institució que, mitjançant la modificació de la Llei de capitalitat, doni llum verda al nou nom.

L’esquerra sempre ha defensat “Palma” per raons històriques i normatives, ja que el mateix Estatut d’Autonomia estableix aquest nom com a oficial.

Al maig del 2012 el Parlament balear va aprovar, amb els vots dels diputats del grup popular, una modificació de l’esmentada Llei de capitalitat. Els representants del PSIB-PSOE i de PSM-IV-ExM varen votar en contra de la iniciativa.

Qüestió de “marca”

Aleshores, el PP defensà el nou topònim com a marca que representava la ciutat al mercat turístic internacional. Aquest canvi estava recollit al programa electoral del partit de José Ramón Bauzá en els comicis del 2011, el programa amb el qual va aconseguir majoria absoluta.

Els socialistes advertiren que institucions com ara la Universitat de les Illes Balears i el mateix cronista de la ciutat optaven per Palma.

En aquest sentit, el diputat i actualment vicepresident del Parlament, Vicenç Thomàs, va retreure al PP la seva actitut poc dialogant en aquest assumpte i va recordar que Palma sempre ha estat el nom oficial, que era així com la varen batejar els romans i que l’actual Estatut d’Autonomia, reformat l’any 2007 i aprovat per unanimitat, indica que Palma és el nom de la capital balear.

Des de les files del PSM-IV-ExM acusaren el PP de “provincià” i “acomplexat” per voler posar-li un llinatge a la ciutat perquè així sigui més identificada fora de Mallorca.

El Govern no ho veu prioritari

La modificació de la Llei de capitalitat, que s’haurà de fer per canviar el nom de la ciutat, en principi, no incorporaria cap altre canvi. El conseller de Presidència del Govern, Marc Pons, va assegurar el passat dimarts al Parlament que el Govern no té com a prioritat redactar de nou la Llei de capitalitat de Palma. I recalcà que de les 26 lleis que preveu cap és aquesta. Responia així a les advertències del diputat i regidor de Cort, Álvaro Gijón, qui va demanar-li que no modifiquin la llei per retornar al Consell de Mallorca les competències urbanístiques assumides per Palma en la darrera modificació. I l’advertí que els socis del Pacte volen modificar aquesta llei amb aquest objectiu.

“Si l’Ajuntament de Palma ens remet una petició, nosaltres la valorarem i prendrem decisions”, va assegurar el també portaveu del Govern, qui va demanar al PP que no donàs lliçons en matèria urbanística i va acusar l’anterior Govern d’incomplir la Llei de capitalitat de forma sistemàtica.

stats